Večernji list: 18. 01. 2002.

ZBOG ZLOPORABE OVLASTI U MINISTARSTVU OBRANE

MORH podnio kaznenu prijavu protiv generala Krešića

Krešić je kao pomoćnik ministra obrane za 43 osobe omogućio da mimo zakona steknu status invalida Domovinskog rata

ZAGREB - Ministarstvo obrane podnijelo je nadležnom Državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv general bojnika Marinka Krešića, zbog više desetaka kaznenih djela koje je počinio zlorabivši dužnost koju je obnašao do 2000. godine. General Krešić do promjene u MORH-u prije dvije godine bio je pomoćnik ministra za kadrove te je za to vrijeme, ustanovljeno je internim istragama, za čak 43 osobe omogućio da mimo zakonskih odredaba steknu status invalida Domovinskog rata. Kako je potvrđeno iz MORH-a, Krešić je 18. travnja 1999. zaprimio dopis koprivničko-križevačkog župana Nikole Gregura, koji traži da se za 58 osoba ažuriraju podaci o statusu branitelja. Kriminalistička obrada Vojne policije pokazala je da je od 58 imena s dopisa župana čak 43 ostvarilo status protivno Zakonu o braniteljima, a 19 ih je taj status iskoristilo za uvoz automobila bez carine i poreza. Time su oštetili proračun za 536.351,98 kuna.

S obzirom na to da je u vrijeme Krešićeva mandata na mjestu pomoćnika obrane bilo aktualno prikupljanje dokumentacije i predaja zahtjeva za stjecanje statusa branitelja i invalida Domovinskog rata, vojni istražitelji upravo u to vrijeme smještaju Krešićevu zloporabu položaja i ovlaštenja. On je, naime, kao pomoćnik ministra imao ovlaštenja davati preporuke i suglasnosti na dokumente kojima su podnositelji zahtjeva za stjecanje statusa branitelja i invalida dokazivali sudjelovanje u Domovinskom ratu, pripadnosti nekoj od ratnih postrojbi te potvrde iz ratnog puta postrojbe u kojima je vidljivo da su ranjavani.

Nakon Krešićeva odlaska iz MORH-a, u Personalnoj upravi, ali i u drugim službama Ministarstva, napravljene su inventure zatečene dokumentacije. Kako nisu postojali osobni dosjei svih ljudi zaposlenih u vojnom sustavu, što se smatra nedopustivom pogreškom, utvrđivanje Krešićeve odgovornosti potrajalo je čak dvije godine. U međuvremenu, Krešić je poslan u Hrvatsko vojno učilište te je imenovan zapovjednikom Škole nacionalne sigurnosti. No generalov prijedlog rada Škole ministar obrane nije prihvatio, pa je Krešić zapravo bio nepostojeći zapovjednik jer škola nije imala ni jednog polaznika.

Krešić se u listopadu pojavio i na skupu Stožera za obranu digniteta Domovinskog rata na Trgu bana Jelačića u Zagrebu te je ondje, iako u civilu, bio jedini aktivni časnik koji je glasno pjevao s ostalim govornicima. U MORH-u je ubrzo nakon toga odlučeno da ga se razriješi dužnosti zapovjednika Škole nacionalne sigurnosti, ali, objašnjavaju u MORH-u, ne zbog njegova nastupa na skupu, nego je stavljen na raspolaganje zbog reorganizacije vojnog učilišta. Osim toga, vojni sigurnjaci već su tada skupili dovoljno dokumentacije za podnošenje prijave protiv njega.

Tanja Božić