Vjesnik: 19. 01. 2002.

Radoš i Budiša u izbornoj utrci za predsjednika HSLS-a

Za četiri potpredsjednička mjesta, zasad se natječe 12 kandidata: Đurđa Adlešić, Joško Kontić, Ivan Čehok, Željko Glavan, Pero Cvjetović, Vilim Herman, Branko Levačić, Darko Tuček, Jadranka Katarinčić Škrlj, Mato Stojanović, Ivica Bota i Goranko Fižulić / Nakon što u petak Veliko vijeće potvrdi kandidature - i službeno počinje predizborna kampanja među socijalnim liberalima

ZAGREB, 18. siječnja - Članovi Velikog vijeća HSLS-a, najvišeg političkog tijela te stranke, na svojoj će posljednjoj sjednici što se održava u kasnim popodnevnim satima u petak, dati podršku kandidatima koji su se kandidirali za stranačka dužnosnička mjesta: predsjedničko, potpredsjednička, članova Nadzorne i Statutarne komisije te članova Velikog vijeća. Petak je bio zadnji dan za podnošenje kandidatura. Koliko se zna, za predsjedničko će se mjesto natjecati samo dvojica kandidata - Jozo Radoš i Dražen Budiša. Kao i uvijek do sada, za četiri potpredsjednička mjesta velika je navala: kako Vjesnik neslužbeno saznaje, za ta se mjesta zasad natječe 12 kandidata: Đurđa Adlešić, Joško Kontić, Ivan Čehok, Željko Glavan, Pero Cvjetović, Vilim Herman, Branka Levačić, Darko Tuček, Jadranka Katarinčić Škrlj, Mato Stojanović, Ivica Bota i Goranko Fižulić.

Ponude su važeće, ako imaju podršku jednog od stranačkih tijela - bilo da se radi o Malom ili Velikom vijeću, jednom županijskom vijeću ili pet stranačkih ogranaka. Sve ponude potom prima Kandidacijska komisija i, ako je sve u redu, ponude šalje Izbornoj komisiji. Cijeli taj postupak mora biti gotov do sabora stranke, koji će se, kako je predviđeno, održati 2. veljače u Zagrebu. Nakon što u petak Veliko vijeće potvrdi kandidature - i službeno počinje predizborna kampanja. Već su organizirani neki skupovi na kojima će Jozo Radoš i Dražen Budiša istodobno izlagati svoje programe, primjerice, 20. siječnja u Osijeku i 22. siječnja u Čakovcu.

Članovi Velikog vijeća biraju se na prvoj konstituirajućoj sjednici, koja se mora sazvati odmah nakon završetka sabora stranke. Na njoj se bira predsjednik. Veliko vijeće čine 33 na saboru izabrana člana, svi saborski zastupnici te predsjednici svih županijskih vijeća. Očekuju se velike promjene u sastavu tog tijela (osim kad je riječ o saborskim zastupnicima). Doduše, promjene na županijskoj razini tek će se naknadno zbivati budući da će se izborne skupštine održati od veljače do svibnja.

Kadrovske promjene u sastavu Velikog i Malog vijeća umnogome će ovisiti o tome koji će predsjednički kandidat biti izabran. Naime, aktualni sukobi u HSLS-u pokazali su koliko je važan sastav najviših tijela stranke u provođenju utvrđene stranačke politike koju, prije svih, osmišljava, nosi i promovira prije svih - predsjednik stranke.

Ako on nema podršku članova izvršnog i političkog tijela stranke, teško može uspješno djelovati, što su dokazali prošlogodišnji svibanjski događaji, kada je Dražen Budiša upravo zato što za svoje stavove nije dobio podršku većine - podnio ostavku.

Osim izabrana četiri potpredsjednika, koji automatski postaju članovima Malog vijeća, osam ostalih članova tog vijeća, te glavni tajnik, biraju se na prijedlog predsjednika stranke na sjednici Velikog vijeća, koja se saziva nakon sabora stranke.

Predsjednik stranke ujedno je i predsjednik toga tijela.

Novi kadrovski postav HSLS-a, koji će iduće dvije godine voditi stranku i donositi važne političke odluke (primjerice, ostaje li se u koalicijskoj vladi ili se iz nje izlazi, smjenjuje li se potpredsjednik Vlade dr. Goran Granić ili ostaje, treba li inzistirati na pojedinačnoj odgovornosti kad je riječ o izručenju hrvatskih generala Haaškom sudu ili na zapovjednoj, treba li mijenjati koalicijski sporazum) - znat će se za samo dva tjedna, ali već će se u petak, nakon sjednice Velikog vijeća, otprilike moći procijeniti odnos snaga pripadnika dviju najsnažnijih frakcija.

Nakon sjednice Velikog vijeća održat će se i sjednica Malog vijeća, jer i njegovi članovi moraju potvrditi ili odbaciti kandidature onih koji su to zatražili.

Aleksa Crnjaković