Novi list: 19. 01. 2002.

MEDIJSKE PROCJENE OKO SVJEDOČENJA PROTIV BIVŠEG JUGOSLAVENSKOG PREDSJEDNIKA

Milošević sumnja u Šainovića i Lilića?

Najčuveniji haški optuženik je navodno zatražio od Mirka Marjanovića da “odmah kontaktira Šainovića” i pokuša dobiti garancije da neće svjedočiti

Iz Beograda: Bojana OPRIJAN ILIĆ

BEOGRAD - Nagađanjima i procjenama tko će od njegovih najbližih suradnika gurnuti kola Slobodana Miloševića s ruba provalije na predstojećem suđenju u Haagu, zakazanom za 12. veljače, gotovo da se utrkuju svi beogradski mediji. Da je situacija u vezi s tim itekako “vruća” u neformalnim razgovorima priznaju ovih dana i funkcionari Miloševićeve Socijalističke partije Srbije koji kažu da u njihovim redovima vlada prava panika zbog licitiranja oko imena potencijalnih svjedoka. Službeno, međutim, oni odlučno odbacuju da bi pred sudom neko iz SPS-a mogao uprijeti prstom u svog utamničenog predsjednika.

Do samog Miloševića, kako piše dnevnik “Nacional”, također su doprli glasovi o “nečasnim namjerama” nekih od njegovih partijskih drugova pa on sve otvorenije sumnjiči svog doskorašnjeg bliskog suradnika i bivšeg potpredsjednika SPS-a Nikolu Šainovića kao i svog prethodnika na mjestu predsjednika SRJ Zorana Lilića. Nakon posjeta Miloševićevog sadašnjeg zamjenika u SPS-u Mirka Marjanovića svom šefu u Sheveningenu, prije dva dana, do javnosti je doprla vijest da je “najčuveniji haški optuženik” zatražio od njega da “odmah kontaktira Šainovića” i pokuša dobiti garancije da neće svjedočiti pred Tribunalom. Prema informacijama “Nacionala” Milošević ipak najviše sumnja u iskrene namjere Zorana Lilića jer je upoznat s njegovim tajnim sastancima s haškim istražiteljima ali i liderima DOS-a i sada ga nekako pokušava spriječiti u tom naumu.

Prvi svjedok pod službenom oznakom K3 mogao bi biti, piše list Danas, dugogodišnji Miloševićev šef kabineta Goran Milinović koji ga je kao “čovjek iz sjene” pratio skoro od početka njegove vladavine. Milinović je prisustvovao gotovo svim Miloševićevim sastancima a bio je i svjedok Miloševićevog i Tuđmanovog sastanka 1991. u Karađorđevu.

Zanimljiva su, bez sumnje, i imena još dvojice ljudi kojima se posljednjih godinu dana gubi svaki trag, a koji se sada spominju u kontekstu predstojećeg suđenja. Riječ je o Gezi Farkašu i Aleksandru Vasiljeviću koji su dan prije zračnih napada NATOa na SRJ vraćeni na čelo Kontraobavještajne službe jugoslavenske vojske i morali su radeći na tom položaju biti upoznati s djelovanjem vojnih, paravojnih i policijskih snaga na Kosovu. U slučaju Vasiljevića interesanto je da se i sam spominje u hrvatskoj optužnici protiv Miloševića koja je okarakterizirana kao, “zajednički kriminalni pothvat”.