Vjesnik: 19. 01. 2002.

Rohatinski najavljuje odlazak, iako tvrdi da Vlada nikad nije utjecala na HNB

Guverner razmišlja o odlasku jer je to »posao koji fizički i osobito psihički iscrpljuje, a razni pritisci sa strane samo pojačavaju psihozu« / Rohatinski je na početku mandata kao prioritete označio održavanje stabilnosti cijena i tečaja i promjenu zakonodavne regulative i sve je to ostvareno / Neprivođenje kraju postojećeg stand-by aranžmana s MMF-om, smatra Rohatinski, implicira da preuzete obaveze nisu izvršene, što ne odgovara činjeničnom stanju i daje loš signal financijskom tržištu

ZAGREB, 18. siječnja - U Hrvatskoj narodnoj banci zadovoljni su rezultatima rada u prošloj godini i smatraju da su ostvarili ciljeve postavljene na početku mandata. Unatoč tome guverner Željko Rohatinski mogao bi ipak napustiti čelno mjesto središnje banke. Naime, neki izvori u HNB-u kažu da guverner uistinu razmišlja o odlasku, jer je to, prema njegovim riječima, »posao koji fizički i osobito psihički iscrpljuje, a razni pritisci sa strane samo pojačavaju psihozu«.

U HNB-u kažu da pritisaka za promjenu monetarne politike nema iz struktura izvršne vlasti. Na središnju banku, kažu vodeći ljudi HNB-a, u protekle dvije godine Vlada nije pokušavala utjecati radi promjene monetarne politike i nije od HNB-a ništa tražila, što je bila praksa za vrijeme vladavine HDZ-a.

U slučaju odlaska sa sadašnje dužnosti, Rohatinski ne namjerava to u javnosti, kao njegov prethodnik, prikazivati pritiskom na samostalnost monetarne vlasti i središnje banke.

Razmišljanja o odlasku prvog čovjeka središnje banke možda bi mogla biti potencirana i stajalištima jednog kruga ekonomista koji kontinuirano aktualiziraju teme o potrebi promjene monetarne politike, kao i pitanje deprecijacije kune. Tako je i kraj prošle godine ponovo bio u znaku izjava pojedinih ekonomista i gospodarstvenika, kojima se priključio i, primjerice, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević, o potrebi slabljenja kune i o pogrešnoj monetarnoj politici HNB-a.

Inače, kao svoje pritoritete Rohatinski je na početku mandata označio održavanje stabilnosti cijena i tečaja i promjenu zakonodavne regulative. Sve je to, kažu u HNB-u, ostvareno.

U središnjoj banci također ocjenjuju da je prošla godina bila ekonomski uspješna, a temeljni cilj - očuvanje stabilnosti cijena, ostvaren je i bolje nego što se prošle godine prognoziralo. Umjesto planirane stope od 4,5 posto, inflacija je u 2001. iznosila 2,6 posto, a bez cijena koje su pod administrativnim utjecajem temeljna inflacija je lani bila samo 1,7 posto, što odgovara i standardima Europske unije.

Središnja je banka ispunila u monetarnoj sferi izvršne kriterije iz stand-by aranžmana s MMF-om, a devizne rezerve su za 500 milijuna dolara premašile planirani iznos. To najbolje govori o prošlogodišnjim pritiscima na aprecijaciju tečaja kune, koje je HNB ublažavala.

Što se tiče sklapanja novog aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom, u HNB-u smatraju da su svi bitni izvršni kriteriji postojećeg stand-by aranžmana, koji ističe krajem travnja, ispunjeni.

U HNB-u osnovnim pitanjem smatraju kako postojeći aranžman privesti kraju. U tom kontekstu problematičnim bi se moglo pokazati ispunjavanje pojedinih manje bitnih kriterija (plaće u javnom sektoru, broj zaposlenih u javnim službama), čija je realizacija kasnila zbog kašnjenja u donošenju zakonskih propisa. Fiskalni deficit konsolidiranog proračuna kretat će se sigurno u okviru predviđenih 5,3 posto BDP-a.

Mišljenje je Vlade i HNB-a da je Hrvatska ostvarila sve bitne obaveze koje je preuzela sklapanjem stand-by aranžmana te da određena kašnjenja nisu prepreka da se on okonča i potom sklopi novi aranžman s MMF-om. S druge strane, neki predstavnici MMF-a skloni su, ali zasad MMF na tome ne inzistira, da se postojeći stand-by aranžman ne zaključi nego da se odmah iz oportunističkih razloga zaključi novi kojim bi se već preuzete obaveze Hrvatske realizirale u produljenom roku.

Vlada i HNB zasad nisu zauzele službeni stav o tom gledištu MMF-a, iako guverner HNB-a osobno nije sklon prihvatiti takvo rješenje.

Formalno neprivođenje kraju postojećeg stand-by aranžmana s MMF-om, smatra Rohatinski, implicira da preuzete obaveze nisu izvršene i zemlji se daje dodatni rok da ih ostvari. To, tvrdi guverner, ne odgovara činjeničnom stanju i daje loš signal financijskom tržištu.

Darko Markušić