Slobodna Dalmacija: 19. 01. 2002.

AFERA ZAGREBAČKOGA GRADONAČELNIKA U IŠČEKIVANJU PREDSJEDNIŠTVA SDP-a

Bandić će preživjeti ponedjeljak

ZAGREB — Iako je sasvim izvjesno da prvi čovjek SDP-a Ivica Račan na sjednici stranačkog Predsjedništva u ponedjeljak neće povući nikakav dramatičan potez vezan uz političku sudbinu Milana Bandića, nema sumnje da je najnovija afera zagrebačkog gradonačelnika premijeru poslužila za prikupljanje novih pobjedničkih poena u unutarstranačkim pozicioniranjima, i daljnjem pasiviziranju desne frakcije čiji je Bandić istaknuti član.

Slično kao i kada je prije nešto više od godinu dana javnost ostala šokirana Bandićevim pismom u kojem poziva članstvo da se za sve intervencije pri zapošljavanju ili upisu na fakultet obrate njegovoj tajnici, premijer bi Bandića, tvrde u SDP-u, zbog ove nepodopštine mogao dugo vremena držati u šaci. No, pitanje je koliko su ovo taktiziranje spremni prihvatiti SDP-ovi članovi na terenu koji ne spadaju u onu skupinu najbližih Bandićevih suradnika koji su se debelo okoristili njegovom gradonačelničkom karijerom.

Oni su iznimno revoltirani nizom afera u kojima je Bandić u posljednje dvije godine sudjelovao, kako glasovanjem za samog sebe u izboru za osobu godine u Jutarnjem listu, tako i izgradnjom vikendice koja nema građevinsku dozvolu. Njih neće zadovoljiti ni direktiva koja se ovih dana, vjerojatno ne bez znanja samoga Bandića, obrađuje po sjednicama lokalnih zagrebačkih ogranaka SDP-a, a po kojoj je čitav događaj predimenzioniran znakovitom spregom HDZ-ovih spavača u MUP-u i senzacionalizmu sklonih medija.

U SDP-u, doduše, odbacuju paralelu po kojoj se između posljednjeg Bandićeva ekscesa i slučaja tajnog bankovnog računa Ankice Tuđman može staviti znak jednakosti, no strahuju da bi odjek gradonačelnikove samovolje u javnosti, ali i posljedice na politički rejting najjače zagrebačke stranke, mogli biti jednako pogubni. Ne treba zaboraviti ni činjenicu da je Predsjedništvo SDP-a stalo iza Bandića tek nepuna dva dana nakon što je on u alkoholiziranom stanju napravio incident, pa njegovi članovi možda i nisu bili svjesni kakve će implikacije ovaj događaj imati među biračima.

Dio viđenijih članova koji se protivi neprincipijelnom stavu vlastite stranke spreman je utješiti se činjenicom da, za razliku od prethodne vlasti, informaciju o Bandićevu incidentu nitko s Markova trga nije pokušao zataškati. No, ne treba zaboraviti da se na čelu Ministarstva unutarnjih poslova nalazi SDP-ov ministar Šime Lučin za kojega se ne može reći da s Bandićem, osim iste stranačke članske iskaznice, dijeli pretjerano slične političke stavove.

M.K. SABOLIĆ