Večernji list: 19. 01. 2002.

KAZNENA PRIJAVA PROTIV GENERALA KREŠIĆA ZATRESLA KOPRIVNICU

I HSS-ov župan Friščić na popisu sumnjivih branitelja

Kaznena prijava protiv general bojnika Marinka Krešića izazvala je pravu buru u Koprivnici jer su na popisu 58 osoba kojima je Krešić potvrdio status hrvatskih branitelja mnoga poznata imena iz političkoga i gospodarskog života. Zasad se samo nagađa o tome za koje je 43 osobe Vojna policija kriminalističkom obradom utvrdila da su dobile status iako na njega prema zakonu nisu imale pravo, ali u koprivničkim braniteljskim krugovima govori se kako je, prema dokumentu koji je Krešić potpisao, upitan status svih 58 osoba!

Prepisana vojna tajna

Večernji list uspio je jučer doći do popisa 58 branitelja koji je Krešića stajao kaznene prijave, a koji je napisao i potpisao i bivši HDZ-ov koprivničko-križevački župan Nikola Gregur. Na tom je popisu, među ostalima, i sadašnji župan haesesovac Josip Friščić. Na popisu su (abecednim redom): Franjo Bakarić, Mijo Bardek, Mara Bareza, Roko Bašić, Zvonko Beljo, Stjepan Blažević, Spomenko Bukvić, Stjepan Ciganović, Stjepan Čokor, Ivan Ćurić, Zdravko Dimač, Stanislav Domović, Ignac Filipović, Josip Friščić, Martin Gregurić, Ivan Hodalić, Marijan Ivančan, Blaž Jakupčić, Franjo Jelušić, Stjepan Kokot, Petar Kopričanec, Gabrijel Kovačec, Martin Kovačić, Mijo Kovačić, Stjepan Kovačić, Vilim Kovačić, Ante Krajina, Tomo Legradi, Marijan Lihtar, Josip Lončar, Vlado Marić, Ivan Marović, Ivan Mihočka, Zdravko Mikotić, Ivan Mikulić, Ivan Miletić, Stjepan Mrazović, Marijan Mrvčić, Stjepan Palijan, Alojz Penzar, Željko Perharić, Mirko Peršinović, Silvestar Ploskonka, Zlatko Rajber, Vlado Roštan, Anđelko Serdarušić, Nikola Slavica, Franjo Sokač, Ivana Sučec-Trakoštanec, Ivan Šafran, Đuro Šimunić, Josip Širjan, Vjekoslav Škrlec, Josip Špoljar, Branko Tinodi, Veljko Turković, Martin Vaupotić i Dragutin Višak.

Zahtjev za priznavanje statusa hrvatskih branitelja za 58 osoba bivši župan Gregur uputio je Krešiću 28. travnja 1999. godine, a popis je Krešić potpisao i ovjerio žigom MORH-a 25. svibnja iste godine. Koprivničke je branitelje, kako neslužbeno doznajemo, posebno razbjesnilo to što je Gregur, u opisu onoga što je tih 58 osoba navodno radilo u Domovinskom ratu, prvih šest stavaka u svojem zahtjevu doslovce prepisao iz elaborata I. dragovoljačke diverzantske skupine iz Koprivnice, koji je izrađen za potrebe MORH-a i nosi oznaku vojne tajne! Gregur je tako u zahtjevu naveo kako su osobe s njegova popisa, među ostalim, bile zadužene za predaju prebjeglih vojnika i oficira JNA, kontrolu kretanja sumnjivih policijskih vozila, osiguranje prijevoza i skladištenja oružja... Iz braniteljskih je krugova nakon toga i pokrenuta kaznena prijava protiv Krešića, Gregura, 58 osoba s popisa i još četiri osobe: dvije koje su dobile braniteljski status i dvije koje su im to omogućile.

Povlastica za aute, lakše zapošljavanje...

Jučer smo, pak, doznali kako su braniteljski status prije tih 58 osoba, u veljači ili ožujku 1999. godine, dobili i tadašnji župan Nikola Gregur, bivši predsjednik Županijske skupštine Franjo Cirkvenec, tajnik Županijske gospodarske komore u Koprivnici Krunoslav Vitelj i direktor poslovnice Croatije osiguranja i predsjednik Županijske gospodarske komore Dinko Vrgoč, sva četvorica istaknuti članovi HDZ-a.

Posebna su priča, pak, članovi koprivničkoga Kriznog štaba koji, prema Zakonu, ne mogu dobiti braniteljski status, ali su im Gregur i Krešić to ipak omogućili. Premda je Krizni štab bio osnovan početkom kolovoza 1991. godine, upozoravaju koprivnički branitelji, nekim njegovim članovima priznat je angažman i prije nego što je Krizni štab uopće osnovan.

Status hrvatskog branitelja donosio je i pogodnosti osobama koje su ga imale, osobito do polovice prošle godine, kada je Vlada ukinula dio Zakona o hrvatskim braniteljima koji se odnosio na povlasticu za uvoz automobila bez carine ili sa smanjenom carinom. Branitelji su, osim toga, bili oslobođeni plaćanja participacije za lijekove i zdravstvene usluge. Status branitelja trebao je pomoći i pri lakšem pronalaženju posla i dobivanju određenih kredita, primjerice za samozapošljavanje.

Robert Mihaljević

JOSIP FRIŠČIĆ, KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKI ŽUPAN: Dobro znam otkud vjetar puše

Koprivničko-križevački župan Josip Friščić izjavio je jučer kako neće dopustiti da o njegovu sudjelovanju u Domovinskom ratu odlučuju oni koji su tih dana govorili da Hrvatskoj ne treba vojska.

- Nitko me nije pozvao da se angažiram, sam sam odlučio staviti se na raspolaganje. U Krizni štab Koprivnice imenovao me tadašnji hrvatski premijer Franjo Gregurić, a na osnovi takvog članstva, prema zakonu, imam status dragovoljca Domovinskog rata - rekao je jučer župan Friščić.

Za aferu koja je pokrenuta župan je naglasio da nipošto nije slučajna.

- Ljudi koji su nam tada govorili da stvaramo paravojsku, oni koji su bili u mišjim rupama, došli su danas u poziciju da odlučuju o tome tko je bio branitelj, a tko nije - bio je ogorčen koprivničko-križevački župan.

Napomenuo je kako braniteljski status nije tražio ni od koga, ali i upozorio da mu nitko neće oduzeti to što je bio.

- Dobro znam otkud taj vjetar puše, ali ću o tome poslije govoriti - zaključio je župan. (rm)

IVANA SUČEC-TRAKOŠTANEC: Kupila sam auto na povlasticu

Bivša saborska zastupnica HDZ-a Ivana Sučec-Trakoštanec izjavila je jučer kako je bila predsjednica križevačkoga Kriznog štaba i zato je na popisu osoba kojima je priznat braniteljski status.

- No, moram napomenuti kako nisam podnosila nikakav zahtjev, niti sam to usmeno zatražila od bilo koga. Kasnije sam doznala da sam na tom popisu i da sam kao predsjednica Kriznog štaba dobila braniteljski status - objasnila je jučer I. Sučec-Trakoštanec.

Bila je i na čelu Odbora za nacionalnu sigurnost Županijskog doma Sabora, koji je MORH-u uputio prijedlog da se status branitelja prizna i predsjednicima kriznih štabova. Domeće kako su iz MORH-a dobili suglasnost za to te je trebalo napraviti popis svih predsjednika, ali je nakon ukidanja Županijskog doma sve stalo na tome.

Ivana Sučec-Trakoštanec potvrdila je kako je lani iskoristila braniteljsku povlasticu i kupila auto. (rm)

JOZO RADOŠ: Prvo treba provesti stegovni postupak

General Marinko Krešić na raspolaganju je Personalnoj upravi MORH-a oko mjesec dana, a tako će, čini se, ostati još neko vrijeme. Naime, nakon što je upotpunjena dokumentacija za podnošenje kaznene prijave, nastavlja se istraživanje i revizija ostalih odluka koje je general Krešić donio dok je obnašao dužnost pomoćnika ministra obrane za kadrove.

General Krešić zasad neće biti nečasno otpušten iz službe. Još neko vrijeme ostat će neraspoređen, točnije, sve dok se ne okonča istraga Državnog odvjetništva, ne pokrene i ne dovrši stegovni postupak unutar MORH-a te objave njegovi rezultati. Na pitanje hoće li biti nečasno otpušten iz vojske, ministar obrane Jozo Radoš jučer je kratko rekao:

- Prvo treba provesti stegovni postupak. Tek se potom mogu poduzimati neki drugi koraci. (T. Bo.)

GENERAL MARINKO KREŠIĆ: Nisam potpisivao nikakve potvrde

"Tvrdim da nikada nisam izdavao nikakve lažne potvrde za branitelje i invalide Domovinskog rata, posebice s obzirom na to da takve potvrde nisam ni potpisivao", piše u izjavi za medije general-bojnika Marinka Krešića. "To je", dodaje se, "bilo u nadležnosti načelnika uprava i predstojnika ureda za obranu diljem Hrvatske, pa tako i u Koprivnici. Usput, vjerujem da je tadašnji načelnik te uprave korektno i zakonito obavljao svoj posao. O mojem radu, pak, mogu posvjedočiti svi djelatnici koji su radili na tim i sličnim poslovima.

Za navodnu kaznenu prijavu koju je Vojna policija podnijela protiv mene doznao sam iz medija. Navodni postupak koji je vođen u MORH-u protiv mene nikada po mojim spoznajama nije zaista vođen jer nikada nisam saslušan kao okrivljenik ili svjedok, niti me itko ikada o nečemu sličnom informirao ili sa mnom, makar i usput, razgovarao.

Iako je od podnošenja kaznene prijave do pravomoćne presude dug put, i to počevši od provođenja prethodnog postupka, donošenja rješenja o pokretanju istrage, same istrage, preko podnošenja optužnice ili optužnog prijedloga, glavne rasprave, prvostupanjske presude, pravomoćne, izvršne itd., pojedini mediji "presudili su" meni i mojoj obitelji. Očito je riječ o političkom i medijskom linču mene osobno", piše general-bojnik Marinko Krešić.