SREDSTVIMA JAVNOG

PRIOPĆAVANJA

 

 

Zagreb, 19.01.2002.

POZIV HSP-1861 SUDIONICIMA PROSLAVE DESETOG KORPUSA ZAGREBAČKOG NA POKAJANJE I MOLBU ZA OPROST

“ULASKOM U ZAGREB ZASLUGE ANTIFAŠIZMA I TZV. OSLOBOĐENJA SROZALI STE NA RATNI ZLOČIN!”

U ime povijesne istine i pravde pozivamo sudionike današnje proslave utemeljenja 10. korpusa zagrebačkog da odustanu od proslave 10. korpusa Vojske Jugoslavije, koji je nakon mnogih dobivenih i izgubljenih bitaka sa stranim okupatorom, svoje zasluge pretvorio u masovan zločin nad civilima i ranjenicima u Zagrebu, širom Hrvatske i izvan nje. Postrojbe 10. korpusa sudjelovale su u formiranju masovnih koncentracionih logora za zarobljenike i civile u Zagrebu, odakle su kao i iz zagrebačkih bolnica odveli oko šesnaest tisuća ranjenika i civila na Jazovku i razna gubilišta u zagrebačkim parkovima, šumama, perivojima i grobljima uključujući jamu Jazovku.

Nemate se sa čime ponositi, jer su prijeki sudovi (koje su komanda vašeg 10. korpusa i drug Mika Špiljak formirali još uoči ulaska u glavni grad Zagreb), izrekli u prvih dva mjeseca više tisuća smrtnih kazni na vojnim sudovima bez prava na odvjetnika i bez prava na priziv. Veliki dio osuđenih i pogubljenih bili su potpuno nedužni ljudi i njihova nedužna krv optužuje vas i dan danšnji i vapi za pravdom.

Molite se za oprost i pokajite se za masovne zločine koje ste u ime antifašizma počinili, a iskupiti vas ne može i neće niti mrtvi Tito niti živi Mesić.

Osim toga, postrojbe vašeg korpusa bie su uključene i u najmasovnija pogubljenja na Macelju i tzv. Križnom putu, nakon povratka ratnih i civilnih zarobljenika sa Bleiburga, kada je pogubljeno više stotina tisuća vojnih i civilnih zarobljenika, ranjenika, žena i djece.

Kao što je tamna strana bio oslonac na fašizam i sile Osovine, ništa manje nije tamno i sramotno masovno pogubljenje zarobljenih i poraženih u kojem ste aktivno mnogi od vas sudjelovali i za što bi i pred smrt morali odgovarati.

Drugovi, ratni zločini pa bili oni počinjeni i od partizana i komunista, dakle pobjednika, ne zastarijevaju. A što se tiče vašeg antifašizma, podsjećamo vas da je i Staljin bio antifašist!

Dobroslav Paraga, predsjednik HSP-1861