Vjesnik: 19. 01. 2002.

Vlada odustala od zabrane cestovnog provoza nafte

ZAGREB, 18. siječnja - Premijer Ivica Račan obavijestio je novinare u petak popodne da Vlada odustaje od zabrane cestovnog provoza nafte kroz Hrvatsku, na koju su kao distriminatorsku žestoko reagirale Slovenija te Bosna i Hercegovina, zaprijetivši protumjerama.

Vlada će u četvrtak raspravljati o izmjenama sporne odredbe Pravilnika o načinu prijevoza opasnih tvari u cestovnom prometu koje bi zabranu trebale zamijeniti »strogim mehanizmima kontrole tranzitnog transporta nafte kroz Hrvatsku, bez obzira da li se radi o domaćim ili stranim prijevoznicima«, najavio je Račan nakon sastanka s nadležnim ministrima. Cisternama koje preko Hrvatske žele prevoziti naftu u neku drugu zemlju bit će dozvoljen ulaz u Hrvatsku i prije četvrtka, uz »palijativne mjere kontrole«, koje će MUP utvrditi tijekom petka poslijepodne, rekao je premijer. Cisterne će kroz Hrvatsku, najavio je, vjerojatno prolaziti uz policijsku pratnju.

Premijer Račan naglasio je da do prije dan-dva nije bio informiran o tom problemu te dodao da sporna odredba nije uvedena da bi se diskirminiralia gospodarstva susjednih zemalja. »Naša je namjera bila zaoštriti borbu protiv kriminala i osigurati zaštitu okoliša«, rekao je, naglasivši da će u pripremi novih odredbi »osobno inzistirati na rigoroznim mjera, kako bi se efikasno zaustavio šverc nafte, koji Hrvatska poznaje još iz vremena Domovinskog rata«. U toj borbi Račan očekuje i »partnerski odnos susjednih zemalja«.

O mjerama koje bi omogućile suzbijanje kriminala, »neovisno o tome sudjeluju li u njemu domaći ili strani prijevoznici ili ljudi iz državne uprave«, najavio je, u ponedjeljak će raspravljati stručnjaci iz Hrvatske, Slovenije i BiH a predložit će se i zakonsko pooštrenje sankcija. Račan je priznao da su se žestoke reakcije susjednih zemalja »mogle dijelom izbjeći«, no nije želio ulaziti »u detalje onoga u što sam nije bio involviran«; naglasio je da osobno preuzima odgovornost da se nađe način, koji neće biti sporan susjedima, a koji će pokazati veću efikasnost u borbi s kriminalom.

Sanja Kapetanić