PREDSJEDNIKU OPĆINSKOG SUDA SPLIT

SREDSTVIMA JAVNOG PRIOPĆAVANJA

 

 

 

Zagreb, 19.01.2002.

 

PRIJEDLOG ZA IZUZEĆE RASPRAVNOG SUCA G. ROBERTA PEŠUTIĆA IZ KAZNENOG PREDMETA ĐAPIĆ-KANDARE

Prema pisanju dnevnika “Slobodna Dalmacija” od 19. siječnja 2002. raspravni sudac u predmetu Đapić-Kandare g. Robert Pešutić ljutito je odgovorio na upit novinarke uglednog lista “kako je ogorčen što je list samoinicijativno naveo da bi suđenje moglo započeti krajem siječnja i da on još uvijek ne zna kada će suđenje doći na red, jer mu nije odredio termin”.

Ukoliko je list istinito prenio odgovor navedenog suca, onda smatramo da se radi o težoj povredi sudačke dužnosti, ne samo zbog odgađanja zakazivanja brzog početka suđenja u ovom, za hrvatsku političku pa i pravničku javnost - presedana par excellance , nego i zbog odbijanja ovog suca da u skladu sa svojom sudačkom dužnošću dade adekvatan odgovor javnosti koja je itekako zaintresirana i po Ustavu ima pravo znati i kontrolirati rad sudske vlasti, pa su zato i sudske rasprave javne.

Ovakva bahatost suca u ovom predmetu pobuđuje utemeljenu sumnju das će biti pristran u ovom predmetu i to u korist optuženih a ne najšire demokratske javnosti, koja s pravom, očekuje pravedan sudski pravorijek, uključujući i HSP-1861, podnositelja kaznene prijave u ovom važnom pravosudnom slučaju.

Očekujemo od predsjednika Općinskog suda u Splitu hitno postupanje u ovom predmetu, izuzeće raspravnog suca i brzo zakazivanje početka suđenja optuženima, za koje neslužbeno saznajemo, da će na sve načine pokušati izbjegavati održavanje sudskih rasprava, koristeći kao alibi za odugovlačenje poznate “kronične bolesti” dr. Kandarea.

Dobroslav Paraga, predsjednik HSP-1861.