Slobodna Dalmacija: 19. 01. 2002.

ŽELJKO GULIŠIJA, POZNATI SPLITSKI ODVJETNIK:

Moral mi ne dopušta da na sudu branim "mr." Antu Đapića

Splitski odvjetnik Željko Gulišija rekao nam je kako je slučaj Ante Đapića i njegova mentora na Pravnom fakultetu dr. Borisa Kandarea sramotan za struku i kako se on iz moralnih razloga nikad ne bi prihvatio biti njihov branitelj

Piše: Žaklina MATAS

SPLIT — Još ništa od početka rasprave na kojoj bi se trebalo suditi najpoznatijem "postdiplomantu" i predsjedniku HSP-a Anti Đapiću (43) i njegovu mentoru dr. Borisu Kandareu (67), inače profesoru Pravnoga fakulteta u Splitu.

Splitsko je Općinsko državno odvjetništvo 12. prosinca prošle godine protiv studenta i profesora podnijelo optužni prijedlog zbog kaznenog djela protiv službene dužnosti, pa se Đapić tereti da je svoga stranačkoga kolegu poticao na zloporabu položaja i ovlasti, a dr. Kandareu se na teret stavlja zloporaba položaja i ovlasti. Iako je taj javnosti zanimljiv predmet koji tjedan kasnije raspoređen sucu Općinskog suda Robertu Pešutiću, on još uvijek ne zna kada će doći na red jer mu nije odredio termin. Pitali smo ga hoće li to biti uskoro, znajući da se radi o uistinu neuobičajenom predmetu, no Pešutić je ljutito odgovorio kako je ogorčen što smo, navodno, samoinicijativno naveli da bi suđenje moglo započeti krajem siječnja. Dodao je uz to kako ne želi nikakve pritiske, pa ni političke, a kada će predmet Đapić - Kandare doći na red, to je njegova stvar. "Neće biti zastara, ne bojte se", kratko je dodao.

Koji odvjetnički tim će braniti sumnjiva magistra i njegova profesora, još se uvijek pouzdano ne zna. Poznati splitski odvjetnik Željko Gulišija nam je rekao kako se nikada ne bi prihvatio toga predmeta jer je cijeli slučaj sramotan za struku, pa mu obranu jednog stranačkog vođe, đaka "resavske škole", i njegova mentora, profesora sa splitskog Prava, ne dopušta moral.