Novi list: 21. 01. 2002.

NAKON UHIĆENJA NEKADAŠNJEG “PRVOG POLICAJCA” BiH U BEOGRADU

Alija Delimustafić putnik za Haag?

Njegovo uhićenje zbog “običnog” kriminala i ne bi bilo toliko zanimljivo da se ne povezuje s “potraživanjima” Haškog suda, odnosno njegovim svjedočenjem na mogućem suđenju Izetbegoviću

BEOGRAD - Alija Delimustafić, prvi ministar policije Bosne i Hercegovine tokom rata u ovoj bivšoj republici SFRJ, uhićen je u Beogradu i nalazi se u Centralnom zatvoru. Iako je Delimustafić lišen slobode još 17. siječnja beogradska policija to je priopćila tek tijekom proteklog vikenda ukazujući da je osumnjičen za falsificiranje isprava odnosno posjedovanje lažnih putovnica i osobne iskaznice.

Istodobno istraga je pokrenuta i protiv dvojice njegovih pomagača, jugoslavenskih državljana Borislava Radosavljevića i Mlađe Novakovića. Za Delimustafićem je, inače, BiH raspisala dvije “crvene potjernice” preko Interpola koje su proslijeđene i SRJ zbog zloupotrebe službenog položaja i falsificiranja a riječ je o financijskim malverzacijama iz doba kad je osumnjičeni bio vlasnik nekoliko unosnih privatnih tvrtki. Druga potjernica stigla je u Jugoslaviju prije pola godine a odnosi se na otmicu ili iznudu.

Uhićenje Delimustafića zbog “običnog” kriminala možda i ne bi bilo toliko zanimljivo da se ne povezuje s “potraživanjima” Haškog suda. Mada glasnogovornik Federalnog ministarstva unutarnjih poslova BiH nije želio “prejudicirati hoće li Delimustafić biti svjedok na mogućem suđenju Aliji Izetbegoviću u Haagu”, beogradski mediji uveliko nagađaju da je to jedan od važnijih razloga njegova uhićenja. Tako odvjetnik Marko Nicović, inače potpredsjednik Svjetske policijske organizacije za drogu, tvrdi da će Delimustafić uskoro biti isporučen Haškom sudu. Prema njegovim riječima, bivši bosanski ministar boravio je u Srbiji uz pomoć jedne žene a godinama je bio “gospodar života i smrti u BiH”.

- Delimustafić je bio udarna pesnica ekstremnog islamizma u Bosni. Amerikanci koji su krenuli u obračun s islamskim terorizmom žele sasijeći korijene ovom zlu i u Bosni, izjavio je Nicović za beogradske “Večernje novosti”. On je dodao da će, budući da je Alija Izetbegović bolestan, Delimustafić umjesto njega biti putnik za Haag.

Prema informacijama Nicovića, preko uhićenog bivšeg bosanskog ministra policije godinama je tekao šverc oružja za rat u BiH, a dovodio je i “mudžahedine i ekstremiste na čelu sa Osamom bin Ladenom, osnivao tajne fondove i organizirao likvidacije i krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike”. U Delimustafićevoj biografiji zabilježeno je i da je 1992. godine napustio Sarajevo, da je rat proveo u Hrvatskoj, Austriji i Njemačkoj, odakle su za njim dolazile i neke pritužbe o pokušaju lažnog predstavljanja i dizanju novca bez pokrića.

Bojana OPRIJAN IL