Večernji list: 21. 01. 2002.

SRPSKI VETO ONEMOGUĆIO LEGALNO FINANCIRANJE POSTUPKA PRED MEĐUNARODNIM SUDOM U HAAGU

Upitan nastavak tužbe protiv SRJ za genocid

SARAJEVO: Dejan Jazvić

Pokušaj bošnjačkoga člana Predsjedništva BiH Beriza Belkića da financiranje tužbe pred Međunarodnim sudom pravde protiv SRJ zbog agresije i genocida uvrsti u državni proračun za ovu godinu - nije uspio. Srpski član Predsjedništva Živko Radišić odbio je, naime, takvu odluku, najavivši da će iskoristiti pravo veta odobri li ipak Parlament BiH financiranje tužbe protiv Jugoslavije.

Svoje gledište Radišić objašnjava starim argumentom - činjenica je, kaže, da RS nikada nije podržala sudski proces koji BiH već godinama vodi protiv SRJ. Radišićeva najava veta tako je dovela u pitanje nastavak procesa u Haagu. Belkić je, istina, najavio da će se i vetu usprkos pronaći novac za financiranje agenta BiH pred Sudom. No, ostvarenje ove najave više je nego upitno jer je odavno najavljeno ukidanje paralelnih izvora financiranja. Jedno od glavnih predizbornih obećanja koalicije bilo je upravo ukidanje tajnih računa i nezakonitih puteva novca.

Bivši veleposlanik BiH pri UN Muhamed Šaćirbegović, kojeg su bosanskohercegovačke vlasti optužile za pronevjeru državnoga novca, pravdao se da je veći dio "nestalih" dolara utrošio upravo za financiranje agenta BiH pred Međunarodnim sudom u Haagu. Šaćirbegović je braneći se izrekao javnu tajnu, prema kojoj je uz odobrenje bivših vlasti u Sarajevu s tajnih računa u New Yorku upućivao novac u Haag. Šaćirbegovićeve tvrdnje su vjerojatno točne jer financiranja tužbe protiv SRJ nema u državnome proračunu još od potpisivanja Daytonskoga sporazuma.

Nakon neuspjelog pokušaja da se financiranje tužbe napokon uvrsti u državni proračun, bošnjačke oporbene stranke optužile su vladajuću Alijansu za promjene i njezina vođu Zlatka Lagumdžiju da "igrama oko proračuna" nastoje pripremiti bosanskohercegovačku javnost za konačno povlačenje tužbe protiv SRJ. Iz istih političkih krugova Lagumdžija je napadan i prije nekoliko mjeseci, kada je, navodno, s jugoslavenskim ministrom vanjskih poslova Goranom Svilanovićem dogovarao odustajanje od tužbe.