Novi list: 21. 01. 2002.

Bandićeva ostavka - pobjeda javnosti

Piše: Jelena LOVRIĆ

Odluka rukovodstva Račanova SDP-a da Milan Bandić ipak ima dati neopozivu ostavku, velika je pobjeda javnosti. Još prije desetak dana isto se društvo odlučilo za manevar nazvan “stavljenje mandata na raspolaganje”. Razloge za obrat treba tražiti prije svega u njihovu pragmatizmu.

Kao svojevrsni glasnogovornici javnosti, mediji su bili jedinstveni u stavu da se prozirnim trikom s mandatom kani izbjeći odgovornost te su redom optirali za ostavku. Takvo raspoloženje ohrabrilo je i one SDP-ovce koji su smatrali da je za Bandićev bijeg pred policijom ostavka jedini častan izlaz. Na koncu u vrhu je stranke ipak pretegnuo stav da bi im se ignoriranje javnog mnijenja moglo teško osvetiti, da će, čuvajući Bandića, izgubiti svaku vjerodostojnost. Javnosti je tako priznat status utjecajnog faktora. Usto, ohrabrujuće, pobjeda je izborena na zahtjevu da politička funkcija podrazumijeva i određenu moralnu normu.

Račan jučer kaže da je Bandićeva neopoziva ostavka bila “neophodna kao mjera odgovornosti”. Za apsolviranje te činjenice rukovodstvu SDP-a trebao je određeni proces sazrijevanja. U međuvremenu javnost su bombardirali sasvim suprotno intoniranim porukama. Pitanje je što nakon ostavke, koja se de facto ima smatrati gotovom činjenicom? Čini se da SDP na to pitanje još nema odgovora.

Generalno, odgovor je: novi gradonačelnik ili novi izbori. Mada su Bandićevi pokrovitelji javnost cijelo vrijeme uvjeravali kako će s njegovim padom Zagreb morati ponovo na izbore, to nije točno. Novi izbori nisu nužnost ali su mogući. Zagrebački gradonačelnik nije biran na neposrednim izborima, njegovom ostavkom, kako napominje Vesna Pusić, rezultati izbora nisu dovedeni u pitanje, SDP još ima mandat za gradonačelničko mjesto. Potrebno je samo ponuditi novog čovjeka. Zapravo bi bilo vrlo loše da se Račanova stranka odluči za nove izbore. Javnost ne vidi nikakva razloga da ponovo izlazi na birališta. Dođe li do takvog raspleta njegovim zagovornicima moglo bi se to grdno osvetiti.

Problem je, međutim, što SDP nema adekvatnog kandidata za novoupražnjenu funkciju. Bandić je, istina, u svoj posao ulagao silnu energiju, svuda ga je bilo, sve je kontrolirao. Uspješno se služio populizmom, a što je sve njegova “briga o gradu” podrazumijevala - drugo je pitanje. Čini se da socijaldemokrati nemaju nikoga tko bi mogao uskočiti u Bandićeve cipele a da se već na kilometar ne vidi kako su mu pregoleme.

Ako uspješno riješi taj problem, SDP bi od cijelog slučaja na koncu mogao i profitirati. Stranci je zbog eskiviranja odgovornosti njihova bjegunca pred policijom i ružnog izmotavanja prijetio moralni debakl, Mate Granić tvrdio je da će Bandić postati SDP-ova Dubrovačka banka, ta je opasnost u posljednji trenutak izbjegnuta. Neopoziva ostavka zagrebačkog gradonačelnika sigurno će ojačati poziciju Ivice Račana, kojemu je beskrajno ambiciozni i prodorni mlađi stranački drugar već opasno puhao za vrat. Vjerojatno je to bio jedan od važnih razloga da se pitanje o Bandićevoj sudbini ipak na koncu pretvorilo u odluku o neopozivoj ostavci.