Vjesnik: 21. 01. 2002.

Milan Bandić podnijet će neopozivu ostavku na mjesto gradonačelnika

Bandić će podnijeti ostavku na sjednici zagrebačke Skupštine 31. siječnja i o njoj neće biti rasprave / Na pitanje nije li SDP-u više štetilo odugovlačenje s odlukom od gradonačelnikova prekršaja, Račan rekao kako je od prvog dana njegov stav bio da Bandić treba i politički odgovarati. Dva tjedna nisu izgubljena, a SDP ne rješava stvari brzopleto / Ne zna se hoće li Bandić zamijeniti funkciju šefa Gradskog poglavarstva nekom nižom, ili će sjesti u Sabor, odnosno Gradsku skupštinu

ZAGREB, 20. siječnja - Predsjedništvo SDP-a jednoglasno je odlučilo da Milan Bandić treba podnijeti neopozivu ostavku na dužnost zagrebačkog gradonačelnika. Bandić će ostavku podnijeti na idućoj sjednici Zagrebačke skupštine, 31. siječnja, i o njoj neće biti rasprave niti izjašnjavanja o povjerenju. Potvrdio je to u nedjelju predsjednik SDP-a Ivica Račan nakon sjednice predsjedništva.

Procijenili smo da je Bandićeva neopoziva ostavka nužna mjera odgovornosti i da se taj korak jednostavno mora učiniti, objasnio je Račan. Dodao je kako su se s tim složili i Predsjedništvo stranke i sam Bandić. Odlukom o ostavci, izjavio je Račan, SDP želi pokazati da je spreman na odgovorno ponašanje i na sve konzekvence koje iz toga proizlaze.

»Bio sam spreman podnijeti ostavku i prije tjedan dana, no dobro je da je u međuvremenu Predsjedništvo donijelo jednoglasnu odluku o tome«, poručio je Bandić novinarima. To je neopoziva ostavka i o njoj nema rasprave na Skupštini, ponovio je. Bandić je izjavio da nije iznevjerio povjerenje zagrebačkog Gradskog odbora SDP-a, koje mu daje bezrezervnu podršku. »Dobrobit Zagreba i njegovih građana važniji su od moje funkcije«, istaknuo je prvi čovjek zagrebačkog SDP-a.

Na novinarsko pitanje nije li od gradonačelnikova prekršaja ugledu stranke više štetilo dvotjedno odugovlačenje s donošenjem konačne odluke, Ivica Račan naglasio je da je od prvoga dana nakon prekršaja zastupao stav da Bandić treba i politički odgovarati. Dva tjedna nisu izgubljena, smatra, jer SDP nije stranka koja stvari rješava brzopleto i »preko koljena«.

S obzirom da su naši politički partneri i dio medija postavili taj prekršaj ne kao problem Gradskog odbora SDP-a nego cijele stranke, pa i osobni problem Ivice Račana, zaključili smo da o tome treba odlučiti vodstvo SDP-a Hrvatske, rekao je Račan. Priznao je da je u raspravi koja se vodila u stranci o tom slučaju, doista bilo različitih mišljenja o mogućim konzekvencama. Podsjetio je da su u SDP-u bili svjesni da je Bandić bio dobar gradonačelnik, no zbog toga je, kaže, »samo još teže bilo prihvatiti glupost i grešku je napravio«.

»Ovakvim postavljanjem stvari ne završava politička priča o Milanu Bandiću«, poručio je Račan. Ni on ni aktualni zagrebački gradonačelnik nisu željeli detaljnije govoriti o Bandićevoj političkoj budućnosti.

Ostalo je nejasno hoće li Bandić zamijeniti funkciju šefa Gradskog poglavarstva, nekom nižom, ili će, pak, sjesti u Hrvatski sabor, odnosno u Gradsku skupštinu. Jednako tako, vodstvo SDP-a nije u nedjelju otkrilo detalje o mogućem razvoju situacije nakon Bandićeve ostavke na gradonačelničkom mjestu. Naime, kad Bandić to učini na idućoj sjednici Gradske skupštine, SDP mora u roku 30 dana ponuditi kandidata za novog gradonačelnika Zagreba. U suprotnom, Zagrepčani će treći put u posljednjih godinu i pol - na izbore.

Upitani tko bi mogao biti kandidat za Bandićeva nasljednika, i može li, teoretski, ako dođe do novih izbora, Bandić opet biti nositelj stranačke liste, u SDP-u su tek diplomatski odgovorili kako će odluku o tome na vrijeme donijeti Predsjedništvo i Gradski odbor stranke.

»Bilo bi nekorektno da o tome sada iznosim svoje mišljenje. Treba pričekati da to raspravimo i vidjeti kakav će biti razvoj događaja«, zaključio je predsjednik SDP-a Ivica Račan.

Mile Franičević