Vjesnik: 21. 01. 2002.

Steže se obruč oko Karadžića i Mladića

Agencija Sense javlja da će se možda uskoro potvrditi osnovanost neslužbenih informacija o angažiranju američkih, britanskih i francuskih vojnih specijalaca u operaciji hvatanja Radovana Karadžića

ZAGREB, 20. siječnja - Sarajevo je tijekom vikenda osvanulo oblijepljeno tjeralicama za bivšim predsjednikom RS Radovanom Karadžićem i zapovjednikom vojske RS generalom Ratkom Mladićem. Posteri s dobro poznatom ponudom od pet milijuna dolara dio su američkog programa »Nagrada za pravdu« namijenjenog potrazi za najpoznatijim osumnjičenicima Haaškoga suda za ratne zločine zbog nedjela počinjenih u BiH od 1992. do 95. godine.

Imajući u vidu da je tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana u Republici Srpskoj, ali i u Srbiji i Crnoj Gori, kalendar s njihovim likovima bio razgrabljen, Karadžić i Mladić među Srbima nastavljaju biti dijelom ulične ikonografije.

Službeni Washington ne potvrđuje, ali ni ne demantira vijesti o pripremanju operacije hvatanja dvojice ratnih lidera bosanskih Srba. Najmjerodavniji predstavnici Bushove administracije odbili su se izjasniti o glasinama o završnim pripremama za hvatanje dvojice najistaknutijih balkanskih bjegunaca od međunarodne pravde. »Nisam u mogućnosti to potvrditi, mogu jedino reći da su SAD i saveznici vrlo zainteresirani da njih dvojica budu uhićeni«, rekao je predstavnik za tisak Vijeća za nacionalnu sigurnost Sean McKormick.

Buhov glasnogovornik Ari Fleisher bio je, u odgovoru na isto pitanje, jednako neodređen pred novinarima u Bijeloj kući. Tako serija neslužbenih signala da su, poslije šestogodišnjeg oklijevanja i taktiziranja, ključne sile NATO-a počele pripremama za izručenje Haagu dvojice optuženika za najteže ratne zločine, i dalje ostavlja dvojbu.

Vlast u Banjoj Luci iskazuje sve veću spremnost za suradnju s Haagom. Usvojen je zakon, a krajem prošloga tjedna haaškim istražiteljima su predani i dokumenti protiv 12 bosanskih Srba optuženih za ratne zločine. Znakovitim se ocjenjuje i informacija da će premijer RS Mladen Ivanić 7. veljače biti gost na tradicionalnom molitvenom doručku koji priređuje predsjednik SAD. Agencija Sense javlja da će se možda u bliskoj budućnosti potvrditi osnovanost washingtonskih neslužbenih informacija o angažiranju američkih, britanskih i francuskih vojnih specijalaca u operaciji hvatanja Radovana Karadžića.

Najavljeno smanjenje kontingenta snaga SFOR-a moglo bi, tvrdi se, imati teške posljedice po mir, pomirenje i ekonomski oporavak BiH, ako mu ne bi prethodilo hvatanje glavnog osumnjičenika. Prema nekim izvorima, taj se posao za Bushovu administraciju pretvorio u posebnu obvezu u trenutku kad europski saveznici sve ozbiljnije prigovaraju da SAD, zaokupirane obračunom s Bin Ladenovom Al Qaidom i ostalim terorističkim organizacijama, počinju pripremati diskretno izvlačenje s Balkana i prebacivanje nekih poslova u BiH, na Kosovu i u Makedoniji na EU.

Vesna Fabris Peruničić