Novi list: 21. 01. 2002.

SVJETSKA BANKA O GOSPODARSKOM I SOCIJALNOM STANJU TRANZICIJSKIM ZEMALJA

Ulagači ne vjeruju hrvatskim zakonima

Poduzetnici smatraju da odluke hrvatskog pravosuđa nisu poštene, da su sudski procesi preskupi, te da se usvojene odluke slabo ili nikako ne provode

ZAGREB - Najnovija studija Svjetske banke, objavljena početkom tjedna u Washingtonu, pokazuje da čak oko 30 posto poduzetnika i investitora koji ulažu u Hrvatsku nemaju dovoljno povjerenja u hrvatske institucije, zakonodavstvo i sudstvo koje im treba jamčiti sigurnost ulaganja i privatnog vlasništva.

Studija, koja ima naslov “Tranzicija-prvih deset godina”, na gotovo 200 stranica analizira posljedice desetogodišnjeg procesa tranzicije u 22 bivše komunističke zemlje istočne Europe i nekadašnjeg Sovjetskog bloka.

Opširna analiza Svjetske banke podijeljenaje na tri poglavlja koja govore o ekonomskim i socijalnim posljedicama tranzicije, gospodarskom rastu i reformama u tranzicijskim zemljama, procesu privatizacije, stranim ulaganjima, te o socijalnim pravima u tranzicijskim uvjetima. Najveći problemi u tranzicijskim zemljama su nedostatak sluha za poticanje poduzetništva te brojne birokratske barijere i poteškoće prilikom. otvaranja novih tvrtki, jer su oni glavna prepreka za postizanje održivog gospodarskog rasta u bivšim komunističkim zemljama istočne Europe i bivšeg Sovjetskog Saveza, zaključuju analitičari Svjetske banke.

“Država može stvoriti klimu koja će privlačiti investitore zaštitom prava vlasništva, jamčenjem sigurnosti ulaganja i ugovornih prava. Oko 30 posto poduzetnika u zemljama kao što su Hrvatska, Estonija i Poljska nema dovoljno povjerenja u sigurnost ulaganja i privatnog vlasništva, dok se u Rusiji i Ukrajini taj broj kreće čak oko 70 posto poduzetnika”, piše u studiji Svjetske banke. Postojanje vlasničkih registara, stabilna pravna i zakonodavna tijela, postojanje ustaljenih administrativnih procedura i pravila, efikasan sistem rješavanja administrativnih i civilnih sporova, te kvalitetno pravosuđe samo su dio mjera i institucija koje pridonose sigurnosti ulaganja i privatnog vlasništva. Kvalitetno pravosuđe, odnosno fer, pošteno i konzistentno donošenje sudskih odluka u kratkom vremenu i bez velikih troškova te provođenje istih u razumnom roku, navodi se u studiji, ima dosta velik utjecaj na povjerenje poduzetnika kada su u pitanju sigurnost ulaganja i vlasništva.

U slučaju Hrvatske, kako se iznosi u studiji Svjetske banke o tranzicijskim zemljama, oko 70 posto poduzetnika smatra da odluke hrvatskog pravosuđa nisu poštene, fer, ni konzistentne, više od 80 da su sudski procesi i donošenje odluka preskupi, a oko 65 posto da se usvojene odluke slabo ili nikako ne provode. Kada su u pitanju izravna strana ulaganja u tranzicijske zemlje analitičari Svjetske banke zaključuju da više ulaganja privlače zemlje gdje je došlo do pozitivnih promjena i unapređenja političkih uvjeta, kao i sveukupnih uvjeta tržišnog poslovanja.

Zorana BAJT