Novi list: 22. 01. 2002.

NAKON JEDNOGODIŠNJE PAUZE U ŽUPANIJSKOM SUDU U RIJECI NASTAVLJENO SUĐENJE OPTUŽENIMA ZA KRIJUMČARENJE 660 KILOGRAMA KOKAINA

Andabak prekinuo šutnju

Izvješćuje: Branko ŠKORIĆ

RIJEKA - General HVO-a, Ivan Andabak (49), nakon jednogodišnje stanke opet se našao pred vijećem riječkoga Županijskoga suda. Jučer je sjeo na optuženičku klupu ispred vijeća kojem je predsjedala sutkinja Đurđa Jovanić, a nemalo iznenađenje je izbor novog branitelja! Umjesto Krešimira Krsnika koji je trenutačno u Haagu gdje zastupa Andabakova intimusa “Tutu” Naletilića, braniteljsku palicu preuzeo je bivši pravobranitelj RH Petar Šale. Nedostupnog drugooptuženog Engleza Paul Dexter Farrowa brani Ljubo Kostič, a optužnicu zastupa Županijski državni odvjetnik Drago Marincel.

Nakon što je pročitana optužnica iz koje je razvidno da se dvojici optuženika na teret stavlja krijumčarenja 660 kilograma kokaina iz Ekvadora preko Hrvatske i još desetak drugih europskih i afričkih zemalja do Gambije, Andabak na pitanje je li razumio optužnicu, oklijevajući, uz znakovito češkanje desnog uha lijevom ruku, odgovorio je: “Jesam”.

- A hoćete li iznijeti obranu?

- Da, iznijet ću obranu i ne smatram se krivim, izgovorio je nekadašnji zapovjednik “Kažnjeničke bojne”.

Mršav, blijed, u sivom odjelu, ispijena lica uokvirenog naočalama zlatnih okvira, daleko od nekadašnje “težine” naprosto je sve nazočne iznenadio tonom i bojom glasa...

Nakon što je sutkinja konstatirala da na raspravu nije pristupilo četvero svjedoka, dokazni postupak počeo je ispitivanjem svjedoka Gordana Kolundžića iz Zagreba. S obzirom da je svjedok predložen od strane optužbe, tužitelj Marincel prvi je započeo s ispitivanjem.

- Što konkretno radite?

- Generalno rukovodim firmom DHL sa sjedištem u Zagrebu i poslovnicama u cijeloj Hrvatskoj.

- Je li sve pošiljke iz svijeta dolaze u Zagreb i tko zaprima o tome obavijest?

- Sve najprije ulazi u Zagreb, a pitanje o obavijestima treba uputiti mojim servismanagerima.

Djelatnica DHL-a iz Rijeke Tatjana Frković svojim objašnjenjem o poslovanju unijela je više nedoumica. Naime, do jučer se pretpostavljalo da je Farrow u luci u Banjulu po kontejner s drogom došao s originalnom teretnicom. Međutim, svjedokinja je kazala da taj dokument uvijek ostaje kod pošiljatelja...

- Lista isporuke DHL-a vezana uz kontejner zaprimljena je u Zagrebu u 13.05 sati, a vi tvrdite da ste listu poslali u 15.30 sati - bilo je pitanje tužitelja Marincela.

Svjedokinja je ostala pri svome vremenu, a presliku spornog dokumenta koji je jučer uložen u spis pomno je pogledao i Andabak.

- Kako danas nismo dobili odgovor na pitanje - tko radi na zaprimanju pošiljki u Zagrebu, a s obzirom da se originali teretnica čuvaju kod pošiljatelja, predlažem da se utvrditi tko je u DHL-u odgovoran za zaprimanje i pozove kao svjedok, predložio je tužitelj.

Branitelj drugooptuženog Farrowa Ljubo Kostič iz Rijeke predložio je da sud ispita identitet njegova branjenika koji je, prema informacijama, iz Gambije protjeran i deportiran u Veliku Britaniju.

Suđenje je prekinuto i nastavak je zakazan za 31. siječnja.