Jutarnji list: 22. 01. 2002.

SRBIJANSKI MEDIJI USPJELI SU ‘PROVALITI’ STROGO ČUVANU TAJNU HAAŠKOG TRIBUNALA

Milan Milutinović, ključni svjedok protiv Miloševića

Pretpostavlja se da će u Haag kao optuženici poći Nikola Šainović, Vlajko Stoiljković i Dragoljub Ojdanić

Iz Beograda: Branka Vujnović

Predsjednik Srbije Milan Milutinović svjedočit će protiv Slobodana Miloševića doznaje beogradski dnevnik Nacional koji iz broja u broj spekulira tko bi od nekadašnjih bliskih suradnika, bivšeg jugoslavenskog predsjednika mogao progovoriti.

List piše da na Milutinovića, također haaškog optuženika, upućuje nedavna izjava srpskog premijera Zorana Đindića koji se, kako je rekao, nada da će "od odgovornosti pred Haaškim sudom biti izuzeti oni koji su u vrijeme Miloševića bili na funkcijama, ali nisu imali realnog utjecaja na donošenje odluka", što se svakako odnosi na Milutinovića.

Iza svjedoka Milutinovića - Đinđić

Nacional doznaje, kako tvrdi, iz dobro obaviještenih izvora da su se Đindić i Milutinović dogovorili da aktualni srbijanski predsjednik mirno sjedi u svojoj fotelji sve dok Đindić dovoljno ne ojača da sam postavi svog kandidata ili se, pak, on kandidira na predstojećim izborima. Do tada će Milutinović sigurno biti zaštićen od odgovornosti pred Haaškim sudom, a pojedini zapadni diplomati tvrde da će nakon toga moći u miru uživati u zasluženoj mirovini.

Haaški sud povući će optužbe protiv njega u zamjenu za svjedočenje protiv Miloševića, piše Nacional i navodi da je za Milutinovića već spremna šifra K1 pod kojom će svjedočiti kao zaštićeni svjedok. I dok se nagada tko je taj koji će "otkucati" Miloševića, haaški istražitelji ne gube vrijeme. Potkraj prošlog tjedna u beogradskom istražnom zatvoru saslušali su Radomira Markovića, šefa službe državne sigurnosti u vrijeme Miloševićeva režima.

Istražitelji su nekoliko puta razgovarali i s bivšim saveznim ministrom financija Jovanom Zebićem koji je sigurno jedan od najupućenijih u financijske tokove za vrijeme bivšeg režima, ali i financiranje ratova na području bivše Jugoslavije. Kako se neslužbeno doznaje, Zebić je pristao svjedočiti u procesu protiv Miloševića, a zauzvrat mu je obećano izuzeće od eventualne krivične odgovornosti.

Što tužitelj Nice radi u Beogradu?

U Beogradu već nekoliko dana boravi i Geoflrey Nice, tužitelj Haaškog suda u procesu protiv bivšeg predsjednika SRJ. Jasno je da vremena za odugovlačenje nema. Rokovi za suđenje su se približili, svjedoci su prijeko potrebni, a premijer Đindić morat će krenuti s punom suradnjom koju je obećavao. Nije teško pretpostaviti da će u najskorije vrijeme u Haag biti upućeno nekoliko o tuženih. Kao kandidate u javnosti spominju Šainovića, Stojiljkovića, Ojdanića, ali i dvojicu bivših čelnika bosanskih Srba Mladića i Karadžića.

Prema općoj ocjeni, premijer Đindić izručit će sve koji mu u ovom trenutku nisu potrebni. Dakle, na listi za odstrel su svi osim Milutinovića i Pavkovića. Milutinović mu je prijeko potreban kao čuvar predsjedničkog kanapea, a Pavkovića čuva Koštunica.

Otvoreno njemačko predstavništvo u SR Jugoslaviji

BEOGRAD - Krajem prošloga tjedna u Beogradu je otvoreno predstavništvo njemačke trgovačke i industrijske komore (DIHK), aji je cilj promoviranje trgovine između dviju zemalja te poticanje njemačkih ulaganja u Jugoslaviju.

- Otvaranjem predstavništva komore njemačko će gospodarstvo pridonijeti ekonomskom razvoju Jugoslavije, a to predstavlja i potporu ustrajnosti jugoslavenske vlade na reformama - izjavio je tom prigodom predsjednik DIHK Ludwig Braun. Njemačka je najveći vanjskotrgovinski partner Jugoslavije, a prošle je godine ukupna robna razmjena između tih dviju zemaIja iznosila 720 milijuna eura (633 milijuna dolara). Od ukupnog iznosa stranih investicija, 12,6 posto dolazi upravo iz Njemačke. (H)