Vjesnik: 22. 01. 2002.

Račan razmišlja o proširenju užeg kabineta Vlade i odbija prijevremene izbore u Zagrebu

Vodstvo SDP-a ne želi prijevremene izbore u Zagrebu nakon Bandićeve ostavke jer bi takvo vezivanje za samo jednog političara bilo pogubno po ugled stranke / Kao maksimalan ustupak povećanom apetitu vodstava HSLS-a i HSS-a na državnoj razini zasad se spominje proširivanje tzv. užeg kabineta

ZAGREB, 21. siječnja - Vodstvo SDP-a nema namjeru raspisivati izbore u Zagrebu nakon što je Milan Bandić bio prisiljen dati neopozivu ostavku na mjesto gradonačelnika, saznaje Vjesnik od izvora u vrhu SDP-a.

Ocijenjeno je, s pravom, da bi takav oblik vezanja stranke uz samo jednog političara, makar i na lokalnoj razini, bio poguban po ugled vodeće stranke u zagrebačkoj i državnoj koaliciji. Zbog istog razloga odbačena je i ideja Zdravka Tomca, jednog od glavnih Bandićevih savjetnika, koji je u nekoliko navrata izjavio da bi Bandićeva ostavka značila nove lokalne izbore na kojima bi SDP-ovu listu opet predvodio Bandić. Takvoj odluci pridonosi, očito je, i činjenica da agilni gradonačelnik u ostavci ima dosta protivnika u stranačkom vrhu.

Prema odluci zagrebačkoga odbora HNS-a, SDP-ov zagrebački koalicijski partner prihvatit će svakog kandidata SDP-a, osim Bandića. Prema nekim izvorima, na čelu metropole u HNS-u bi rado vidjeli nekog od esdepeovaca mlađe generacije, pa se već spominje i nekoliko imena na čelu s Igorom Rađenovićem, gradskim zastupnikom i tajnikom Ureda premijera Račana.

Prema Zakonu o Gradu Zagrebu, gradonačelnika »bira Gradska skupština iz reda svojih članova, u pravilu između nositelja lista stranaka i nezavisnih lista koje su osvojile mandat u Gradskoj skupštini, većinom glasova svih članova skupštine«. Rađenović te uvjete formalno ispunjava za razliku od Borisa Šprema, bivšega gradskog zastupnika i sadašnjeg tajnika HAK-a, kojeg HNS-ovci također spominju kao rado viđena kandidata. Zbog odredbi zakona iz igre ispada i kalkulacija da bi na čelo Zagreba mogla doći čak i potpredsjednica Vlade Željka Antunović.

Iako vrh SDP-a još nije odlučio tko će biti kandidat za novoga zagrebačkoga gradonačelnika - intenzivne konzultacije su u tijeku - mnoge potencijalne kandidate od tog posla odbija činjenica da bi i u gradskom SDP-u i u Poglavarstvu bili okruženi, barem u prvo vrijeme, gotovo isključivo »Bandićevim ljudima«.

Prijevremeni izbori počeli su se spominjati i na državnoj razini, nakon što je Dražen Budiša najavio zahtjeve koje će pred Račana postaviti ako za petnaestak dana opet postane predsjednik HSLS-a, u što malo tko sumnja. Račan, doduše, odbija komentirati Budišine izjave uz izliku da bi to značilo miješanje u izbornu kampanju druge stranke. Njegov primjer slijede i ostali čelnici SDP-a.

No, izvjesno je da SDP neće lako progutati Budišin mamac ultimativna traženja novog načina odlučivanja u Vladi, iako je jasno da Račan ne želi prijevremene izbore koje je u nekoliko navrata proglasio gubitkom vremena koji Hrvatska nema želi li brzo izaći iz krize.

U SDP-u, naime, smatraju da je u postojećem koalicijskom sporazumu sustav odlučivanja dobro reguliran. Kao maksimalan ustupak povećanom apetitu vodstava HSLS-a, ali i HSS-a, zasad se spominje proširivanje tzv. užega kabineta koji čine premijer, vicepremijer i dva potpredsjednika Vlade, dakle jedan HSLS-ovac i tri SDP-ovca.

Račanovi suradnici napominju da državni izbori nisu samo u rukama SDP-a, već oni ovise i o odlukama i zahtjevima koalicijskih partnera. Posljednje zahtjeve Budiše uglavnom ocjenjuju kao želju da se na mala vrata uvede »vlada iznad Vlade«. U prijevodu, lopticu odluke o prijevremenim izborima vraćaju Budiši čiji se zahtjevi tumače kao ugrožavanje minimalnih uvjeta za opstanak Vlade.

Sanja Kapetanić i Claudio Kramarić