Slobodna Dalmacija: 22. 01. 2002.

ŠIBENIK: ČETIRI I PO SATA NAKON ŠTO JE VOZEĆI "CITROEN XANTIU" NA PROMETNICI KOD MOSEĆA SLETIO S CESTE

Policija pijanom dožupanu Mihi Mioču oduzela vozačku

Dožupan Mioč je prvo u subotu oko 21.30 sati zbog neprilagođene brzine izgubio kontrolu nad upravljačem i sletio s ceste, te napustio mjesto nesreće ne čekajući policiju - Iste večeri u Bilicama oko 2,00 sata dožupanu Mihi Mioču utvrđen 1,1 promil alkohola u krvi, nakon čega mu je oduzeta vozačka dozvola, te je isključen iz prometa

Pišu: D. BLAŽEVIĆ i A. TALIJAŠ

ŠIBENIK — Tek što se jedna prometno-alkoholna dužnosnička afera okončala, eto novih. Nakon Milana Bandića, zagrebačkog gradonačelnika kojega je bijeg s mjesta prometne nezgode što ju je skrivio, koštao titule prvog čovjeka hrvatske metropole, klubu "nestašnih vozača-političara" pridružio se i šibensko-kninski dožupan Miha Mioč.

Mioč, istaknuti šibenski HDZ-ovac, trenutno na dužnosti dožupana Šibensko-kninske županije, u noći između 19. i 20. siječnja skrivio je prometnu nezgodu na cesti Šibenik-Drniš, u predjelu Moseća, kada je, po svoj prilici zbog neprilagođene vožnje sletio s ceste. Iako je afera Bandić tada već bila u punom jeku, čini se, na Mioča nije poučno djelovala. Naime, šibensko-kninski čelnik pobjegao je s mjesta događaja, ali je prethodno s vozila skinuo registarske tablice, vjerojatno da se teže utvrdi vlasnik vozila.

Policija mu je, međutim, ipak ušla u trag te je ustanovljeno da je riječ o vozilu koje je inače vlasništvo TLM-a Šibenik, poduzeća u kojemu je svojedobno radio Mioč i tada zadužio i vozilo citroen xantiu. I nakon odlaska na novu dužnost, u šibenski Vodovod, a zatim i na mjesto dožupana, Mioč je nastavio koristiti TLM-ovu xantiu kao svoje osobno vozilo. Informaciju o događaju potvrdio nam je i načelnik PU Šibensko-kninske Ivica Šimac, najavljujući podizanje prekršajne prijave protiv Mioča zbog činjenice da je skrivio prometnu nezgodu ali i napustio mjesto događaja ne čekajući policiju. Uzgred, saznajemo da je u krvi dožupana utvrđena i nedopuštena razina alkohola, od 1,1 promila.

Za komentar smo zamolili župana Gordana Baraku, no on je ostao zatečen informacijom i sve što je rekao bilo je:

- O tomu prvi put čujem. Nitko me nije izvijestio o događaju, a s kolegom Miočem sam i sada bio na službenom sastanku. Doista u ovom trenutku ne mogu ništa reći. Nemam komentara!

O slučaju dožupana Mihe Mioča i službeno se oglasila PU Šibensko-kninska. U priopćenju se navodi da je Mioč u subotu navečer oko 21,30 sati upravljajući osobnim vozilom marke Citroen Xantia Activa zbog neprilagođene brzine izgubio kontrolu nad upravljačem i sletio s ceste.

Kako se to vidi iz priopćenja, o svojoj prometnoj nesreći dožupan Mioč nije izvjestio djelatnike Policije, već je napustio mjesto nesreće, prethodno skinuvši registarske oznake sa Citroena. Međutim, posve slučajno, prilikom rutinske policijske kontrole iste večeri u Bilicama oko 02,00 sati Miho Mioč zaustavljen je za upravljačem osobnog vozila Zastava 101. Obavljenim alkotestiranjem kod njega je utvrđena koncentracija alkohola u organizmu od 1,01 g/kg, nakon čega mu je oduzeta vozačka dozvola, te je isključen iz prometa.

Po svemu sudeći, na poziv mobitelom, Mioču je na mjesto nesreće dovezeno vozilo Zastava, inače, vlasništvo njegova pokojnog oca, te se on njime uputio prema Šibeniku, ne očekujući susret bliske vrste s Policijom u Bilicama.

Inače, Citroena koji je na predjelu Moseća sletio sa ceste uočio je i potom oko 2,30 sati prijavio Policijskoj postaji Drniš A.Š. iz Sedramića. Nakon dolaska policijske ophodnje na mjesto događaja, ubrzo je pristiglo i vozilo vučne službe Čače, te je od vozača policija saznala da je angažiran od strane Mihe Mioča.

Inače, kako doznajemo, vozilo Citroen Xantia Activa, u vlasništvu TLM-a, dožupan Mioč je koristio kao predsjednik NK Šibenik, jer je to vozilo navodno TLM donirao za nogometni klub, ali još vlasnički nije bilo prebačeno.