Slobodna Dalmacija: 22. 01. 2002.

SUĐENJE ILI TRAKAVICA POSTUPAK GOSPIĆKOJ SKUPINI NASTAVLJEN PITANJEM SUTKINJE IKE ŠARIĆ

"Ima li zahtjeva za izuzećem?"

Piše: I. CELEVSKA

RIJEKA — I deveti pokušaj započinjanja glavne rasprave u postupku protiv gospićke skupine optužene za ratni zločin počeo je na uobičajeni način - pitanjem predsjednice sudskog vijeća Ike Šarić "Ima li zahtjeva za izuzećem" i potvrdnim odgovorom odvjetnika Željka Olujića, te je također uobičajenim načinom i završio - odgađanjem za idući ponedjeljak.

U međuvremenu su branitelji obrazlagali svoje zahtjeve za izuzećem, neki tražili puštanje svojih branjenika iz pritvora, a istaknuto je i traženje za razdvajanje postupka za Stjepana Grandića. Željko Olujić svoje je zahtjeve formulirao u sedam točaka, a sve su se svodile na dokazivanje nezakonitosti u postupku i pristranosti Ike Šarić na štetu Tihomira Oreškovića. Izuzeće predsjednika Županijskog suda Veljka Miškulina i predsjednika Vrhovnog suda Ivice Crnića zatražio je zbog toga što nisu ništa učinili da to spriječe i sankcioniraju. Dodao je i da je protiv Crnića Ustavnom sudu podnesena tužba zbog odbijanja izuzeća u prethodnim pokušajima jer nije provjeravao obrazloženja iznesena u zahtjevu.

Sutkinji se zamjera što nije dostavila obrani popis svjedoka iako je zatražen još u lipnju prošle godine, odbila je omogućiti Oreškoviću gastroenterologijski i hepatološki pregled na vlastiti trošak, nije odgovorila na njegov zahtjev da mu se odobri posjet članova obitelji u Bolnici za osobe lišene slobode, neuredno je vodila urudžbiranje spisa i prenumerirala je stranice, netočno je obrazložila Vrhovnom sudu svoju odluku o "uklanjanju" sudskog vještaka, neuropsihijatra doc. dr. Đulijana Ljubičića iz Oreškovićeva liječničkog tima. Kao posljednji razlog navodi se da je odvjetnici Doris Košta dala na uvid iz Oreškovićeva zdravstvenog kartona samo irelevantne dokumente.

Odvjetnik Milenko Škrlec zatražio je puštanje iz pritvora Stjepana Grandića i razdvajanje postupka protiv njega objasnivši da će dokazi za djelo koje mu se stavlja na teret biti izvedeni iz postupka protiv Norca, Oreškovića i Čaniča. Ukidanje pritvora zatraženo je i za Mirka Norca i Milana Čanića čiji je odvjetnik Velimir Došen istaknuo kako je Vrhovni sud još u studenom prošle godine dao uputu prema kojoj je Čaničev izlazak iz pritvora pravno opravdan.

Olujić i odvjetnica Doris Košta cijelo su vrijeme iznimno pomno slušali svaku riječ sutkinje Šarić ispravljajući je i dopunjavajući dok je diktirala izjave svakog sudionika u raspravi te u sve to dodavali u zahtjev za izuzeće kao nove dokaze njezine pristranosti na Oreškovićevu štetu.