Slobodna Dalmacija: 22. 01. 2002.

IPAK ZAPOČEO ISTRAŽNI PROCES ŽEPAČKOJ SKUPINI

Lozančićev obrat: Sud u Zenici je profesionalan!

Upitan kako komentira odbijanje zahtjeva branitelja osumnjičenih za izuzeće Županijskog suda u Zenici, Lozančićev odvjetnik Danilo Stijović je za naš list kazao kako je on, kao i osumnjičeni, sumnjao u pristranost suda, ali da se ipak uvjerio kako je Županijski sud u Zenici profesionalan

Piše: Ivica MILEŠIĆ

ZENICA — Nakon dva propala pokušaja, pred Županijskim sudom u Zenici ipak je počeo istražni sudski proces tzv. žepačkoj skupini, osumnjičenoj za kaznena djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava, ratni zločin protiv civilnog stanovništva, te ratnih zarobljenika.

Do sada sazivana saslušanja u rujnu i listopadu prošle godine su propala, jer se nitko od četrnaest osumnjičenih žepačkih Hrvata, pripadnika postrojbi HVO-a, nije pojavio pred istražnim sucem Županijskog suda Hilmom Ahmetovićem.

Za osumnjičene Ivu Lozančića, Pericu Jukića, Niku Jozinovića, Dragu Dragičevića, Božidara Tomića, Luku Babića, Mirka Jakovljevića, Esada Čorlaka, Ivu Mrkonjića, Antu Jozića, Viktora Markanovića, Slavka Spajića, Alojza Vrbića, Marinka Martića, te Marinka Jakovljevića, koji je u međuvremenu preminuo, županijski sudac je tada naredio i policijsko privođenje, ali se to nije dogodilo, jer nitko od osumnjičenih nije bio na adresi kojom je raspolagao Županijski sud.

Sudski proces tzv. žepačkoj skupini je ipak započeo 18. siječnja i pred istražnim sucem Hilmom Ahmetovićem u pratnji svoga odvjetnika Danila Stijovića pojavio se Ivo Lozančić, kojemu je predočen zahtjev za provođenje istrage.

Lozančić je ovom prigodom samo ustvrdio da se ne osjeća krivim, odlučivši, prema tvrdnji njegova odvjetnika Stijovića, da se u ovoj fazi sudskog procesa brani šutnjom.

Upitan kako komentira odbijanje zahtjeva branitelja osumnjičenih za izuzeće Županijskog suda u Zenici, odvjetnik Stijović je za naš list kazao kako je on, kao i osumnjičeni, sumnjao u pristranost suda, ali da se ipak uvjerio kako je Županijski sud u Zenici profesionalan, te da se može nastaviti proces.

Podsjećajući odvjetnika Stijovića na činjenicu da je županijski tužitelj zatražio da se osumnjičenima zbog težine kaznenog djela za koje se terete odredi pritvor, odvjetnik Stijović je bio kategoričan:

— Svoj zahtjev za pritvorom tužitelj obrazlaže činjenicom da osumnjičeni ne utječu na svjedoke i bojazan od bijega. Kada je u pitanju moj branjenik (Ivo Lozančić) ne znam kako bi on mogao utjecati na veliki broj svjedoka za događaje od prije deset godina, a da je htio pobjeći to je već odavno mogao uraditi.

Zato ovakav zahtjev tužitelja držim apsurdnim, no sud će se o tome uskoro izjasniti.

Inače, Županijsko tužiteljstvo u Zenici pokrenulo je istragu protiv žepačke skupine nakon što je Haaški tribunal, nakon pregleda cijelog spisa, ocijenio da ima dovoljno dokaza da su te osobe počinile kaznena djela koja im se stavljaju na teret.

Međutim, takvu tvrdnju većina osumnjičenih drži upitnom. Da bi to i dokazalo tužiteljstvo je predložilo više od sedamdeset svjedoka, a prema pretpostavkama, tijekom istrage bit će saslušano više od dvije stotine svjedoka.