Vjesnik: 22. 01. 2002.

BiH čeka izručenje Alije Delimustafića

MOSTAR, 21. siječnja (Od Vjesnikova dopisnika) - Izručenje bivšeg ministra unutarnjih poslova Bosne i Hercegovine Alije Delimustafića, uhićenog prije tri dana u Beogradu, moglo bi, po najavama srbijanskih vlasti, uslijediti najkasnije za dva mjeseca. Delimustafić je u Beogradu uhićen na temelju Interpolovih tjeralica, a njegovo izručenje Bosni i Hercegovini potvrdili su šef jugoslavenskog ureda Interpola Miloš Oparnica i general-major Radoslav Knežević, načelnik Uprave za kriminal MUP-a Srbije.

Bivši ministar unutarnjih poslova Bosne i Hercegovine već je uhićivan prije dvije godine u spektakularnoj policijskoj akciji u Sarajevu, koju je snimala i televizija. U pritvoru je proveo šest mjeseci, nakon čega mu je sud dopustio da se brani sa slobode. Branili su ga najprije odvjetnici Fahrija Karkin, Nikica Grižić i Martin Raguž, a potom samostalno Faruk Balijagić.

Nakon puštanja iz sarajevskog pritvora Alija Delimustafić je »nestao«, da bi se sada pojavio u - beogradskom pritvoru. Delimustafić je u SR Jugoslaviji, potvrdio je to Knežević, boravio s krivotvorenim dokumentima (osobna iskaznica, putovnica...), a bavio se »privatnim biznisom«. Sada se utvrđuje »kojim biznisom i je li to bilo nezakonito«. No, nema nikakvih dvojbi da će Delimustafić uskoro biti izručen Bosni i Hercegovini na temelju dvije međunarodne tjeralice podignute na zahtjev BiH. U Delimustafićev »jugoslavenski biznis« navodno su bili upleteni najviši dužnosnici kako bivše, tako i aktualne beogradske vlasti.

Sam njegov dolazak na mjesto ministra unutarnjih poslova Bosne i Hercegovine tijekom rata bio je obilježen brojnim kontroverzama, počev od spekulacija o tomu kako je jednostavno za velik novac kupio taj položaj pa sve do onih da je bio suradnikom zloglasne jugoslavenske kontraobavještajne službe (KOS).

Mario Marušić