KNJIGA O OSNIVAČU, POČETKU I USPJESIMA PRAVAŠTVA U VRBOVCU

18. siječnja ove godine, u Vrbovcu je, u Gradskoj knjižnici predstavljena knjiga dr. med. Milivoja Kovačića “STJEPAN PAVUN - VIROVEC, VRBOVEČKI I KOPRIVNIČKI ŽUPNIK”.

Trebalo je proći čitavo stoljeće da bi se saznalo tko je u Vrbovcu živio. Promociji knjige, a u prigodi devedesetoga /90./ rođendana vrbovečkoga Hrvatskoga kulturno - umjetničkoga društva “Petar Zrinski”, kojega je Stjepan Pavunić osnovao, bili su nazočni i predstavnici Ogranka Vrbovec Hrvatske stranke prava 1861., osobito iz razloga što je Stjepan Pavunić po političkoj pripadnosti bio starčevićanac, pravaš, te što je on 03. rujna 1911. g. u Vrbovcu, u župnom dvoru, osnovao Stranku prava, te je bio nositelj pravaške liste i izborni pobjednik na općinskim izborima za kotar Sv. Ivan Žabno, gdje je tada izborno pripadao i Vrbovec.

Još je veći politički uspjeh župnik Pavunić postigao 1913. godine kada je bio nositelj pravaške liste i izabran za zastupnika u hrvatski Sabor, gdje je kao pravaški sabornik djelovao do 1918. god. Ovaj svestrani vjerski, socijalni, kulturni, društveni i politički radnik, 1945. god. Od komunističke vlasti najprije osuđen na smrt, potom mu je kazna promijenjena u 20 godina zatvora sa prisilnim radom i gubitkom političkih i građanskih prava. Kaznu je izdržavao u Staroj Gradiški i Lepoglavi do 1951., god. kada je pušten, shrvanoga zdravlja i ostario. Umro je u Koprivnici 1959. god. gdje je i pokopan uz veličanstveni sprovod, najveći koji se do tada pamti u tom gradu.

Vrbovečko pravaško čelništvo, koje danas u Ogranku HSP 1861. nastavlja djelo svojega prethodnika Pavunića, izrazilo je zahvalnost i čestitalo autoru i izdavaču ove knjige, te voditelju, koji su u današnjim, pravaštvu nesklonim prilikama, hrabro i bez prešućivanja iznijeli činjenice o političkom radu velikoga župnika Stjepana Pavunića –Zmaja vrbovečkoga”!

U Vrbovcu, 19. siječnja 2002.

Milan Šaško, predsjednik ogranka HSP 1861 Vrbovec