Vjesnik: 23. 01. 2002.

Škuner je ipak ujedrio u luku

BRANKO VUKŠIĆ

Lako šampionima! Ali zamislite mojih slalomaških muka?! Na HTV-om Prvom Forum o skupom i jeftinom novcu, odnosno, visokim i niskim kamatama, na Drugom (za moju malenkost) samo u nekim dijelovima stvaran ali u svemu provokativan Seks i grad te na Novoj TV borba Ivice Kostelića za prvo mjesto! Svaka čast modernoj tehnici i dvjema usporednim slikama na televizoru, no taman se i odlučio za žanrovski nekonkuretne Seks i Ivicu, prvim dekoncetriram drugi doživljaj.

I dok nezasitna Samantha i dalje postiže zavidne rezultate u trošenju novih muškaraca, Charlotte postaje sve frustriranija, time što njen životni supatnik Trey nikako ne uspijeva svoj škunre ujedriti u luku. Za to vrijeme šampion Kostelić u Schladmingu, uz odveć neurednu buku, točnije, odglumljeni delirij (ili ušima teško probavljivu spontanost) drugoga Ivice (Blažička), probija se na prvo mjesto. S kojeg pada, rečeno žargonom sportskih komentatora, na visoko treće mjesto. I nakon što je Ivica, naravno, Kostelić, demonstrirao (na Novoj) svoje šampionske sposobnosti, dogodi se (na HTV-om Drugom) čudo i Treyu. Ipak je - na minutu i pol - uspio škunu utjerati u luku. Ovaj put, na Charlottinu radost, jedra nisu pala.

Za sve to vrijeme frustracija i slave, bankarski - uglavnom, mladi - lumeni narod prosvjećuju zbog čega se još uvijek jeftiniji krediti mogu dobiti u inozemstvu, ali nisu, dakako, dali odgovore na pitanje na koji način zaštititi građane od lihvara i zelenaša, koje najviše tišti egzistencijalno najugroženije Hrvate. Uostalom, Jurjević, Šonje, Maletić, Kardum i Baotić dali su do znanja da banke nisu (u odnosu na ugrožene građane) socijalne ustanove. Ali, dakako, banke ne smeta što su građani prema bankama često bili socijalne ustanove. Normalno je i to da banka (Privredna, navodi gledateljica) našim novcem posluje dvadesetak dana bez ikakva nam danog obeštećenja. Na to se nitko od antisocijalaca ni osvrnuo nije.

Nova TV je dala brdo love za prijenose skijanja, pa je neshvatljivo zašto joj je preskupa jedna kamera i reporter koji bi nakon utrke napravio dobru, ekskluzivnu reportažu. Zato, nakon utrke, prebacujemo na HTV koji je i ovaj put intervjuom s Kostelićima stavio neophodnu točku na »i«.

U Punome ste se krugu imali prilike upoznati i s licem (nadam se, još kratko) šibenskoga dožupana Mihe Mioča, koji je ispričao priču za laku noć djeco. Ali - predškolskoga uzrasta. Nešto starija bi mu se nasmijala u brk. Naime, Mioč je, tvrdi, trijezan sletio s ceste i mirno se odšetao s mjesta nesreće jer njegovo se bauljanje po jarku nikoga ne tiče. To što je svojom vožnjom ugrožavao druge sudionike u prometu, nije ga briga. A kad se onda napio? Pa, nakon nesreće. Slavio je slijetanje u jarak, a priču o vožnji u pijanom stanju smjestili su mu SDP i policija. Ostavku od takvog »mučenika« nitko i nije očekivao.