Večernji list: 23. 01. 2002.

SKANDALOZNA IZJAVA

PREDSTAVLJAJUĆI PROGRAM "S FAKSA NA POSAO" U VARAŽDINU, MINISTAR ČAČIĆ IZJAVIO:

Studenti, pođite raditi u inozemstvo!

- Idite raditi u Vindiju, Koku ili Coning. To su dokazane tvrtke, a ne one koje glume uspješna poduzeća - rekao je Čačić. Problem je što nemate od koga učiti, Varaždin je mali grad koji ima mentalitet žabokrečine - rekao je Čačić

VARAŽDIN - Problem Varaždina je u tome što nemate od koga učiti. Pritom ne mislim na profesore koji vam predaju na fakultetu. Varaždin je mali grad koji ima mentalitet žabokrečine. Najbolje bi bilo da završite fakultet i odete raditi van - rekao je ministar javnih radova, obnove i graditeljstva Radimir Čačić studentima, profesorima i varaždinskim poduzetnicima predstavljajući jučer u Varaždinu Vladin program "S faksa na posao". Nakon toga u dvorani je nakratko nastao muk.

Iako je jedan od ciljeva predstavljenog programa upravo zadržavanje mladih stučnjaka u Hrvatskoj, ministar Čačić ustvrdio je kako ne treba braniti mladim ljudima da odlaze u inozemstvo i da to nije nikakav bauk.

- Ne trebamo mladim ljudima braniti da odu van. Ma neka idu, neka uče i steknu iskustva koja će im u kasnijem poslu koristiti. Jer, ako ostanu ovdje, sami, s poduzetničkim inicijativama, neće previše naučiti - poručio je ministar Čačić.

Takav ministrov stav začudio je okupljene studente, koji su upitali Čačića zašto bi se, odu li van, uopće vraćali u Hrvatsku. Čačić im je odgovorio neka se ne zavaravaju jer će brzo uvidjeti da ni vani nije lako živjeti. Brojne je studente zanimalo hoće li i nakon povratka iz inozemstva moći iskoristiti vaučer, odnosno informatički zapis s podacima o studentu koji ima financijsku vrijednost koja ovisi o mogućnosti zaposlenja zanimanja koje je student stekao i o mjestu zapošljavanja. Čačić im je rekao da hoće ako na vrijeme završe fakultet, dakle sa 23, 24 godine. S obzirom na to da vaučer mogu iskoristiti samo jednom, poručio im je "da ga ne spiskaju bez veze". Savjetovao im je da prigodom zapošljavanja u Hrvatskoj biraju uspješna, dokazana poduzeća.

- Idite u Vindiju, Koku ili Coning. To su dokazane tvrtke, a ne one koje glume uspješna poduzeća - rekao je Čačić.

Irena Harači