Jutarnji list: 23. 01. 2002.

ZATAŠKAVANJE Joško Morić, bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova, tvrdi da su dužnosnici današnje vlasti sakrili nekoliko prometnih prekršaja

Željka Antunović: Nisam zataškala prometnu nesreću svojega supruga i nije bio pijan

ZAGREB - Potpredsjednik DC-a Joško Morić i bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova na jučerašnjoj je konferenciji za novinare izjavio da pouzdano zna kako su dužnosnici današnje vlasti od javnosti sakrili nekoliko prometnih prekršaja u kojima su sudjelovali, koji su, navodno, bili teži od onoga što ga je počinio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Morić nije želio izravno potvrditi da je riječ o prometnoj nesreći potpredsjednice Vlade Željke Antunović.

Lučin ništa nije znao

- Da, moglo bi se raditi o toj nesreći - rekao je Joško Morić. Prema izvorima iz vrha bivše postave MUP-a, prometnu nesreću Željke Antunović ministar Šime Lučin navodno je zataškao 14. svibnja 2001. Tada je suprug potpredsjednice Vlade svojim automobilom marke Fiat skrivio sudar na Jadranskoj aveniji u Zagrebu. S njim se u automobilu vozila i Željka Antunović, koja je, navodno, osigurala da javnost ništa ne dozna o tom događaju. Glasnogovornica MUP-a Zrinka. Bardić, međutim, tvrdi da je ministar Lučin nakon našeg upita prvi put čuo za prometnu nesreću Zorana Antunovića, a kamo li da bi je zataškao. Željka Antunović potvrdila je jučer za Jutarnji list da je njezin muž imao prometnu nezgodu, ali je demantirala da je tu nesreću počinio u pijanom stanju, a posebno informaciju da je iskoristila prijateljstvo s ministrom Lučinom da bi zataškala nesreću.

- Informacija Plavog radija točna je samo u jednom dijelu, da je moj muž doista imao nezgodu, i to ne kod Jadranskog mosta, nego kod skretanja za Lučko – počela je Željka Antunović objašnjavati okolnosti nezgode o kojoj je upravo bio javio Plavi radio. Potpuno je, međutim, netočno, tvrdi Antunović, da je njezin muž bio pijan, a još manje da je nakon nesreće poduzela bilo kakvu intervenciju. Sve se to može provjeriti u policiji, a o tome mogu svjedočiti i policajci koji su bili na očevidu i koji su ga obavili prema zakonu i propisima - rekla je.

‘Grijesi iz prošlosti'

- U automobilu smo bili moja kći, ja i muž. Do sudara je došlo jer je na autocesti za Karlovac stajala kolona zbog zagušenja pristupa Lučkom. Zbog nedovoljne preglednosti ceste moj mož nije uočio tu kolonu na vrijeme. Vozio je dopuštenom brzinom, ali se svejedno nije uspio zaustaviti - prepričavala je potpredsjednica Antunović, dodavši da nije bilo nikakve materijalne štete, osim vrlo malih oštećenja na njihovu vozilu. Na pitanje je li njezin muž imao kakve posljedice zbog te nesreće, Željka Antunović nam je rekla da ne zna je li pokrenut ikakav postupak i je li uopće bilo osnove za takvo što. Vijest o nesreći muža Željke Antunović objavljena je u jeku afere Bandić.

- Mislim da mene tu nema što kompromitirati. To nam vjerojatno nije ni prva ni zadnja nezgoda. No, važno je da nismo niti želimo išta prikrivati - rekla je Željka Antunović. Prisjetila se da su je "neki dobronamjerni ljudi" u trenutku kad se javno oglasila u slučaju Bandić upozoravali kako će oni koji se s njom ne slažu pokušati naći bilo kakav njezin grijeh iz prošlosti.

- Ovo doživljavam isključivo u tom kontekstu - zaključila je Ž. Antunović razgovor s nama.

(N.Đ.,T.K.,I.T.,A.Pl)

Novi list: 23. 01. 2002.

BIVŠI POMOĆNIK MINISTRA UNUTARNJIH POSLOVA OPTUŽUJE

Morić: SDP-ovci zataškavali svoje prometne incidente

ZAGREB - Pouzdano znam da u SDP-u ima ljudi koji su, dok su bili u opoziciji, pa i nakon 3. siječnja, činili slične, a i teže prekršaje u prometu od Milana Bandića, samo javnost za to ne zna, kazao je na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji Joško Morić, potpredsjednik DC-a.

Iako su novinari inzistirali na imenima SDP-ovaca koji su, navodno, radili teške prometne prekršaje, Morić ih nije htio otkriti, kazavši tek da ih ima u oba SDP-ova tabora, među onima koji su bili protiv i onima koji su bili za Bandića posljednjih tjedana.

Na novinarsku špekulaciju o tome da je jedan od tih događaja bila prometna nesreća u kojoj je kao suvozač sudjelovala potpredsjednica SDP-a Željka Antunović, Morić je kazao da bi “to mogao biti jedan od tih slučajeva”. No, manje je bio razgovorljiv kad su ga novinari upitali zašto, kao zamjenik ministra unutarnjih poslova u razdoblju od 1996. do 2000. godine nije slične slučajeve objelodanio.

J. KLARIĆ