Vjesnik: 23. 01. 2002.

Vlada ipak sužava javnost rada?

ZAGREB, 22. siječnja - Glasnogovornicima nekih hrvatskih ministarstava ovih je dana stigao dopis Vladina Ureda za odnose s javnošću s instrukcijama za budući rad, doznaje Vjesnik iz dobro obaviještenih izvora.

Uz obavijest kako će Vladin Ured dostavljati glasnogovornicima i ljudima zaduženim za odnose s javnošću sve obavijesti i priopćenja za medije, od ministarstava se traže povratne informacije: odgovori što će ih davati na upite medija, ali - prije nego što budu objavljeni!

Mediji su posljednjih dana već najavljivali moguće još veće »zatvaranje« Vlade, neki su, štoviše, to povezali i s elementima cenzure. Upućeniji tvrde kako se radi o realizaciji zaključaka prve ovogodišnje sjednice Vlade na kojoj je, kako su svojedobno izvijestili mediji, dogovoreno »koordiniranje Vladina ureda za informiranje i glasnogovornika državne uprave«. Time bi se trebali spriječiti, kako se govorilo, »kratki spojevi u odnosima s javnošću, ali i preklapanja izjava pojedinih ministara«.

Usuglašavanjem s Banskim dvorima, očekuju u Vladi, stalo bi se na kraj curenju informacija i često neodmjerenim izjavama pojedinih ministara.

Novinari, međutim, strahuju da bi sve to moglo znatno otežati njihov rad. Vijest o uvođenju »novih pravila igre« u odnose organa državne uprave i javnosti mogla bi, pokaže li se točnom, potvrditi njihova strahovanja o dodatnom zatvaranju rada Vlade od očiju javnosti.

Postavlja se, osim toga, pitanje, koliko će takav sistem supervizije svake informacije u Vladinu uredu produžiti vrijeme putovanja informacija na trasi medij-država-medij. Novinarski su rokovi, poznata je stvar, kruti i neumoljivi.

Milan Jelovac