Slobodna Dalmacija: 23. 01. 2002.

UZ OČEKIVANI EPILOG SABORA HSLS-a OTVARAJU SE NOVE KADROVSKE KRIŽALJKE

Budiša u Vladi, Graniću Ina

Piše: Silva STAZIĆ

ZAGREB — Odlazak dr. Gorana Granića s mjesta zamjenika predsjednika hrvatske Vlade izvjestan je onoliko koliko i dolazak Dražena Budiše na čelo HSLS-a - posve siguran. Na predstojećoj izbornoj konvenciji HSLS-a očekuje se izbor Dražena Budiše za predsjednika te stranke, a sama ta činjenica nespojiva je s ozbiljnim izgledima da dr. Goran Granić zadrži poziciju zamjenika premijera.

Granićevu smjenu s aktualne dužnosti Budiša je najavio gotovo na početku kampanje, kada se još nije izjašnjavao hoće li u slučaju pobjede ući u Vladu. Na nedjeljnom predizbornom skupu u Osijeku i tu je prividnu dvojbu uklonio, izričito najavljujući da se sprema participirati u Vladi. Iako nije eksplicitno izjavio da će zahtijevati upravo Granićevo mjesto, Budiša računa upravo na funkciju zamjenika premijera koja, prema bilateralnom predizbornom koalicijskom ugovoru, HSLS-u i pripada.

S istim se stupnjem sigurnosti, međutim, ne može tvrditi koju će drugu dužnost zamjenik premijera dr. Goran Granić obnašati. Hoće li posve napustiti Vladu ili voditi neko od strateških državnih poduzeća bliskih njegovoj struci, poput Ine, kako se već nagađa, ili možda HEP-a? Otvorena je i mogućnost da dr. Goran Granić, kao osoba od iznimnog povjerenja premijera Račana stečenog kvalitetnom dvogodišnjom suradnjom, bude imenovan operativnim voditeljem nekim od bitnih Vladinih postojećih ili budućih projekata. Dva takva su već poznata: autocesta Zagreb—Split i projekt zapošljavanja mladih. Nitko u Vladi nije želio komentirati neslužbenu informaciju objavljenu u Novom listu da dr. Granić prije 2. veljače, kada se održava izborni sabor HSLS-a, napušta Vladu i odlazi za predsjednika uprave Ine umjesto Tomislava Dragičevića. Prema toj kadrovskoj križaljci, aktualnom predsjedniku Uprave nacionalne naftne kompanije Tomislavu Dragičeviću bilo bi ponuđeno mjesto hrvatskoga veleposlanika u Moskvi. Hrvatsku u Rusiji već dulje vrijeme predstavlja Hido Biščević, što bi bio jedan od razloga njegova dolaska kući. Potvrdu tih neslužbenih informacija nismo uspjeli dobiti ni u Ini ni u Ministarstvu vanjskih poslova. U sjedištu hrvatske diplomacije na zagrebačkom Zrinjevcu podsjetili su na vrlo strogu diplomatsku praksu, prema kojoj nije uputno izlaziti s imenima u javnost prije nego što je upoznata zemlja primateljica. U konkretnom slučaju, prema njihovim tvrdnjama, upravo to bi se i dogodilo.

Ne samo zbog činjenice da je aktualni predsjednik uprave Ine Tomislav Dragičević blizak HNS-u, nego i stoga što je ta stranka postala bitan koalicijski partner u novim okolnostima, zanimljiv je svakako stav o čitavom kadrovskom slučaju i predsjednice HNS-a Vesne Pusić.

- To mi je prvi glas - kazala je Vesna Pusić na mogućnost da Dragičević napusti čelno mjesto nacionalne naftne kompanije, istodobno dajući do znanja da bi o tako krupnoj odluci petorka trebala biti upoznata, što nije slučaj. Odbila je komentirati moguće premijerove mehanizme da dr. Granića zadrži, ako ne na mjestu svoga zamjenika, onda barem u Vladi. Valja podsjetiti na to da je Račan više puta javno izjavljivao kako je dr. Granić dragocjen čovjek za rad Vlade i da ga upravo zbog takvih njegovih kvaliteta ne bi rado izgubio.

Predsjednica HNS-a smatra da "političku sudbinu" dr. Granića, u kontekstu mogućeg ostanka u Vladi, najprije moraju riješiti SDP i HSLS, pa tek onda u to involvirati ostale članice vladajuće koalicije.

Opći je stav u državnome vrhu da načina ima, samo je pitanje Račanove političke procjene i odluke koliko bi bilo oportuno Granićevim ostankom u Vladi provocirati Budišu i time dodatno naelektrizirati atmosferu u Banskim dvorima. Premijer Račan će s donošenjem odluke, prema saznanjima Slobodne Dalmacije, ipak pričekati rezultate izborne konvencije HSLS-a i Budišina ulaska u Banske dvore.