Vjesnik: 23. 01. 2002.

Može li MMF srušiti Račana?

VIKTOR VRESNIK

Može li Međunarodni monetarni fond smijeniti hrvatskog premijera?

Ne može.

Može li to učiniti Svjetska banka?

Ne može.

Bi li oni, iako ne mogu, to željeli učiniti?

Ne bi, jer im je posve svejedno tko je na tom mjestu.

Mogu li MMF, Svjetska banka, WTO ili bilo koja druga međunarodna organizacija uništiti hrvatsko gospodarstvo?

I da mogu, zašto bi?

U Hrvatskoj, a to čini se treba često ponavljati, živi samo nešto više od četiri milijuna ljudi, što je otprilike kao u jednoj od pet newyorških »općina«, pa kada mi ovdje govorimo o nekoj »međunarodnoj uroti« protiv Hrvatske, riječ je samo o našoj, nažalost, tradicionalnoj, umišljenosti ili o pukom skrivanju vlastite nesposobnosti.

Smijeniti hrvatskog premijera, promijeniti garnituru na vlasti, uništiti ili oživjeti gospodarstvo... sve to možemo i trebamo učiniti prije svega sami i nitko nam se neće petljati u posao. To da su međunarodne financijske institucije danas pod jakim američkim utjecajem nitko više neće ni pokušati osporiti. Ali zašto bi Americi bilo u interesu uništiti malu Hrvatsku? Zato jer je mala? Gluposti!

Zašto onda ministarstva, ali i mediji, s toliko strahopoštovanja prilaze svakom gostovanju međunarodnih financijskih »misionara« u Hrvatskoj?

Zato jer, nažalost, sami ne znaju što bi, a u ime globalnih financijskih institucija uglavnom nam stižu stručnjaci s međunarodnom reputacijom i s naoko gotovim receptima. Lakše je zato praviti se poslušnim, pa ako ne ide, krivac je negdje drugdje, a ako uspije, ionako nitko neće pitati zašto.

MMF i Svjetska banka snažne su institucije čija podrška još treba Hrvatskoj i tu nema i ne treba biti sumnje. Točno je i to da se do danas više puta (i ne samo u Hrvatskoj) pokazalo da one, osim financijske, igraju i vrlo važnu političku ulogu. Ono što je, međutim, posve pogrešno, što se često ponavlja do beskraja, tvrdnja je da one nikada ne odustaju od svojih, navodno do okoštalosti tvrdih recepata.

Međunarodne financijske institucije i danas će prihvatiti svaki ponuđen recept ako se on negdje potvrđuje u praksi. A zbog svojih su pogrešaka dosad smijenili dobar dio vlastite garniture. Što se njih tiče, Račan sasvim sigurno može mirno spavati. Druga je stvar kako podnosi sve što mu se događa kod kuće.