Vjesnik: 24. 01. 2002.

Mirko Galić ponovo izabran za direktora HRT-a

ZAGREB, 23. siječnja - Sukladno svim prognozama, Mirko Galić ponovo je izabran za ravnatelja HRT-a. Tako je, naime, u četvrtak poslije podne tajnim glasovanjem u više krugova, u punom sastavu, odlučilo Upravno vijeće HRT-a, pod predsjedanjem Miljenka Jelače.

Galić je dobio četiri glasa sedmeročlanog Upravnog vijeća, Damir Matković dva glasa, dok je jedan glas bio nevažeći. Ostali kandidati bili su Josip Grgić, Branko Ištvančić, Vlatko Mićković, Orjen Ruđanović i Josip Žufika.

Prijedlog za imenovanje, priopćeno je iz HRT-a, bit će u skladu sa Zakonom upućen Vijeću HRT-a radi davanja mišljenja. Vijeće će o tome raspravljati 7. veljače, a njegovo mišljenje nije obvezujuće.

»Dobio sam u ruke veliku odgovornost«, rekao je u izjavi Vjesniku nakon izbora Mirko Galić, dodavši da je izbor bio demokratski.

»Omjer 4-2 govori u prilog činjenici da politika nije izabrala svog kandidata, nego da je sve bilo demokratski«, rekao je Galić.

»Do sad sam imao određeno pravo na propust, jer je nasljeđe bilo teško, ali sada treba graditi kuću«, kazao je. Dodao je, da HRT treba izgraditi tehnološki, digitalizirati proizvodnju programa i dovršiti neke objekte, točnije, velike studije.

»U programskom planu, treba raditi na afirmaciji vrijednosti javnog Radija i televizije«, ustvrdio je Galić. »U prošle dvije godine oslobodili smo kuću utjecaja politike, a sada to treba dokazati i u programu, jačajući komponentu javnosti u orijentaciji svih programa«, kazao je. Dodao je kako njegova odgovornost ravnatelja predstavlja veliki izazov, no nada se da će uz svoje iskustvo i poznavanje snaga i slabosti kuće, najbolje izvršiti tu funkciju.

Anuška Fjorović

Marija Nemčić i Duško Radić ostaju na čelu HRT-a?

Kandidati za glavnog urednika HTV-a su Marija Nemčić, Božo Sušec, Silvije Hum, Silvija Luks-Kalogjera, Jasna Ulaga-Valić i Branimir Ježić, a radijski su pretendenti Duško Radić, Miljenko Pajalić, Darko Travaš, Tomislav Radić i Domagoj Veršić

ZAGREB, 23. siječnja - Glavni urednici Hrvatske televizije i radija bit će poznati javnosti u četvrtak. Naime, nakon usmenog ispita kandidata pred Vijećem HRT-a, koje ima 25 članova, glasovanjem natpolovičnom većinom prisutnih Vijeće će isti dan odlučiti o pobjednicima.

U završnici su natjecanja televizijski kandidati Marija Nemčić, Božo Sušec, Silvije Hum, Silvija Luks-Kalogjera, Jasna Ulaga-Valić i Branimir Ježić, a radijski su pretendenti Duško Radić, Miljenko Pajalić, Darko Travaš, Tomislav Radić i Domagoj Veršić.

Kako saznajemo od tajnice Vijeća HRT-a Jadranke Šaško, najprije će se predstaviti radijski kandidati po abecednom redu, a zatim televizijski. Svaki kandidat ima 10 minuta za predstavljanje i 20 minuta u kojima će im članovi Vijeća postavljati pitanja. Nakon toga će se napraviti glasački listići, jer se ne zna hoće li netko možda povući kandidaturu u posljednji trenutak. Potom će početi glasovanje u onoliko krugova koliko ima kandidata, i to na »ispadanje«, sve dok jedan kandidat ne dobije natpolovičnu većinu.

Taj će »lavovski« posao Vijeće odraditi u jednom danu. Kako doznajemo iz dobro obaviještenih krugova, telefoni članova Vijeća zvone do usijanja i očito je da su vijećnici izloženi silnim pritiscima, koji se nekad pretvaraju i u prijetnje.

No unatoč lobiranju, sve će, najvjerojatnije, ostati isto. Naime, vrlo je izvjesno da će glavni urednik Hrvatskog radija ostati Duško Radić, a Televizije Marija Nemčić, i to u suradnji sa sadašnjim ravnateljem Mirkom Galićem.

Marija Nemčić (sad v. d. glavne urednice) je krajem 1992. postala glavnom urednicom HTV-a, a tri godine kasnije voditeljicom Međunarodnih poslova na HRT-u. Dužnost potpredsjednice Televizijskog odjela Europske unije za radiodifuziju obavlja od 1999. godine. Duško Radić je djelatnik Radija od 1988. godine, a prije nešto više od godinu dana već je prošao jedan javni natječaj.

Odluku o glavnom uredniku mora potvrditi Upravno vijeće, a žalbeni rok je dva tjedna.

Anuška Fjorović