Novi list: 24. 01. 2002.

OTVOREN ISTRAŽNI POSTUPAK PROTIV BIVŠEG MINISTRA UNUTARNJIH POSLOVA

Jarnjak pod istragom zbog “Slobodne Dalmacije”

Bivšeg ministra tereti se za kršenje službene dužnosti i javnih ovlaštenja čime je onemogućeno procesuiranje odgovomih za pljačku “Slobodne”

ZAGREB - Iako je bivši ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak istražnoj sutkinji Županijskog suda u Zagrebu Mirjani Rigljan porekao bilo kakvu povezanost s nezakonitostima u pretvorbi “Slobodne Dalmacije”, ona je, ipak, jučer odlučila otvoriti istragu protiv njega. Naime, Jarnjak je ispitan na osnovu istražnog zahtjeva što ga je podnijelo Općinsko državno odvjetništvo u nastavku rasvjetljavanja pretvorbe “Slobodne Dalmacije” koja je 1993. godine iz društvenog vlasništva prešla u ruke Miroslava Kutle. Dioničari “Slobodne” tada su oštećeni za više od 130 milijuna kuna, a novi su vlasnici za dobivanje kredita, što su ih iskoristili za svoje privatne firme, pod hipoteku stavili nekretnine u vlasništvu novine.

Bivšeg ministra unutarnjih poslova tereti se za kršenje službene dužnosti i javnih ovlaštenja čime je onemogućeno procesuiranje odgovornih za pljačku “Slobodne”, a postupak je iniciran kaznenom prijavom Udruge polagatelja prava na dionice splitskog dnevnika.

Jarnjak se prošli tjedan u nazočnosti svog branitelja, odvjetnika Miroslava Šeparovića, očitovao o tim optužbama ustvrdivši kako se ne osjeća krivim. Naglasio je kako ne postoji niti jedan dokaz niti indicija da je upravo on počinio djelo što mu se stavlja na teret.

Kako nam je jučer rekla istražna sutkinja Rigljan, ona će nastaviti voditi postupak protiv Jarnjaka, a u nastavku istrage sam osumnjičeni neće više biti ispitivan osim ako osobno to ne zatraži. Očekuje se tako ispitivanje svjedoka i uvid u dokumentaciju čime bi se trebalo rasvijetliti na koji je način Jarnjak zaštitio odgovorne za privatizacijsku pljačku “Slobodne Dalmacije”. Jedan od dokumenata mogao bi biti i transkript iz Ureda predsjednika iz kojeg proizlazi da je Jarnjak tadašnjem predsjedniku Tuđmanu priznao kako je policija bez razloga stopirala obradu slučaja “Slobodne Dalmacije”.

Udruga polagatelja prava na dionice “Slobodne” podnijela je kaznene prijave i protiv Jarnjakovih stranačkih kolega Drage Krpine i Ivića Pašalića također ih sumnjičeći za uplitanje u spornu privatizaciju. U vrijeme kad je Kutle kupovao “Slobodnu”, 1993. godine, Pašalić je bio tajnik HDZ-a, dok se Krpina nalazio na mjestu Vladinog povjerenika za Dalmaciju. Niti jedan od njih dvojice još nije ispitan na sudu.

Kako jučer još nije vidio sudsku odluku o otvaranju istrage Ivan Jarnjak nije nam je mogao komentirati. Kratko je tek rekao:

- To je bilo i za očekivati, bile su Jarnjakove riječi, a nakon što smo ga podsjetili da nisu sve kaznene prijave završile s istražnim postupcima, napomenuo je kako u hrvatskom pravosuđu to i nije baš čest slučaj,

Ana RAIĆ-KNEŽEVIĆ