Jutarnji list: 24. 01. 2002.

SRJ Policija počela razmotavati klupko djelovanja bivšeg ministra policije BiH na području Srbije

Delimustafiću će se suditi u Beogradu za ratne zločine

Tijekom saslušanja na prvom općinskom sudu Delimustafić, koji je u SRJ koristio osobnu iskaznicu na ime Gojka Mitrovića, izjavio je da je morao lažirati isprave zato što se ‘zamjerio vlastima u BiH’, a Beograd je izabrao kako bi mogao razviti biznis jer je predstavnik tvrtke Merrill Lynch iz SAD-a

Iz Beograda: Branka Vujnović

Uhićenje Alije Delimustafića, bivšeg ministra policije u vladi Alije Izetbegovića, i još dvojice jugoslavenskih građana zbog krivotvorenja putnih isprava počelo je odmotavati klupko njegova djelovanja u Srbiji.

Nakon informacije policije da se Delimustafić tijekom mjesec dana, koliko je boravio u Srbiji, susretao s predstavnicima bivše i sadašnje vlasti uslijedili su brojni demantiji.

Maljković demantirao policiju

Nebojša Maljković, vlasnik Univerzal banke, demantirao je navode policije da je jedan od bliskih Delimustafićevih suradnika te negira da ima bilo kakve veze s bivšim ministrom policije i s pokušajem preuzimanja monopola na tržištu papira u SRJ. Direktor Matroza, najveće jugoslavenske tvornice papira, Dragan Lazić tvrdi da ni Delimustafić niti bilo tko drugi nije razgovarao s njim o eventualnoj kupnji tvornice ili o drugim načinima da se preuzme monopol na tržištu papira.

Tijekom saslušanja na prvom općinskom sudu Delimustafić, koji je u SRJ koristio osobnu iskaznicu na ime Gojka Mitrovića, izjavio je da je morao lažirati isprave jer se "zamjerio vlastima u BiH", a Beograd je izabrao kako bi mogao razviti biznis jer je on jedan od predstavnika američke tvrtke Merrill Lynch koja se bavi bankarstvom.

Prema pisanju ovdašnjeg tiska, on je naveo da je bogat čovjek, koji ima kuće po cijelom svijetu od Italije do Amerike, i da je u Beogradu u prvo vrijeme stanovao u hotelu. Istražni sudac odredio je Delimustafiću i dvojici njegovih suradnika, inače jugoslavenskih državljana, 17-dnevni pritvor.

Ništa od izručenja Sarajevu

U uredu Interpola za SRJ u Beogradu kažu da će se Delimustafiću prvo suditi u SRJ za kaznena djela koja je počinio u ovoj zemlji.

Za bivšim ministrom policije na zahtjev sarajevskog Kantonalnog suda raspisana je tjeralica Interpola, a na zahtjev BiH u prošloj godini u dva je navrata organizirana policijska potraga za njim na području Jugoslavije. Drugim riječima, pretpostavlja se da bi Delimustafić suđenjem u Beogradu mogao izbjeći izručenje Sarajevu gdje ga čeka niz optužbi i svjedoka.

Masakr vojnika JNA pripisan Delimustafiću

BEOGRAD - Novine podsjećaju da je nekadašnji ministar policije BiH Alija Deiimustafić glavni krivac za masakr vojnika prilikom izmještanja snaga JNA iz Sarajeva. On je, piše dnevnik Nacional, nalogodavac zločina u kojem su 2. i 3. svibnja 1992. pobijeni mladići na odsluženju vojnog roka, prvo kraj Skenderije a potom i u Dobrovoljaćkoj ulici. "Pastoji i zapis snimljenog razgovora Delimustafića prilikom prolaska konvoja kroz Dobrovoljačku ulicu koji zapovijeda da se ‘pobiju svi čim Alija (Izetbegović) izađe iz automobila"', tvrde svjedoci tog događaja i zahtijevaju da se bivšem ministru sudi za ratne zločine. Službenih reakcija na ove navode i ulogu bivšeg Izetbegovioeva ministra u ratu u BiH zasad nema. (B. V.)