Vjesnik: 24. 01. 2002.

Galiću trebaju hrabrost i - sreća

BRANKO VUKŠIĆ

Mirko Galić je četvrti put izabran za prisavskog direktora, odnosno, po novom, ravnatelja. Prvi put je sredinom devedestih ondašnjem predsjedniku Franji Tuđmanu ime Mirka Galića poslužilo kao zastavica za mahanje Europi, alergičnoj na bezdušno (zlo)korištenje HRT-a u stranačke svrhe. Iako mu je Vlada službeno povjerila mandat direktora HTV-a od četiri godine, Galić nikada nije konzumirao to svoje pravo. Političkim su mu smicalicama izmakli fotelju, u koju ipak sjeda u drugom pokušaju. Bio je to kraj devedesetih, vrijeme kada je HDZ zbog inozemnih pritisaka nakanio Galićevim europejskim imageom prikriti svoje izravno miješanje u uređivačku politiku. Iako član Uprave zadužen za HTV, Galić ni o čemu bitnom nije odlučivao. Doista je služio kao kulisa iza koje su se obavljali mnogi prljavi poslovi. Jedan od takvih bilo je oduzimanje Plodova zemlje Ivi Lončaru, zbog kojeg su poljoprivrednu emisiju gledali čak i oni koji nikad uživo nisu vidjeli kombajn ili klip kukuruza. Šikaniranje Lončara poslužilo je Galiću za ostavku i koliko-toliko častan uzmak.

Vratio se, ipak, na velika vrata nakon trećesječanjskih izbora. I to na najvišu funkciju: u fotelju generalnog direktora, u kojoj sjedi nešto manje od dvije godine. Ali, za to vrijeme na Prisavlju uz novo političko ozračje - za koje zasluge, jasno, ne pripadaju Galiću - nije se promijenilo gotovo ništa. Profesionalni kriteriji na HRT-u, točnije - HTV-u, postali su još niži. Iako je u vrijeme Galićeve (druge) vladavine trošenje novca transparentnije, niti jedan od ranijih prisavskih lopovluka o kojima se raspravljalo na velika zvona, nije raskrinkan, a najmanje tisuću prekobrojnih i dalje prima plaće na račun (lošijega) programa. Sabor je s godinu dana zakašnjenja izglasao neprimjereno loš Zakon o HRT-u, po kojemu je, eto, Galića Upravno vijeće izabralo za novog-starog ravnatelja još uvijek cjelovitog HRT-a. Ako je dosadašnjoj (i ponovnoj) vladajućoj garnituri privremenost bila alibi za nimalo blistave rezultate, tada je u idućem razdoblju, kad se očekuje odvajanje Odašiljača i Radija te gubitak treće HTV-ove mreže, iluzorno očekivati kvalitetne programske pomake. Osim ako Galić i novi glavni urednik (točnije, urednica), kojeg Vijeće HRT-a bira u četvrtak, ne postave na ključna mjesta kreativne i beskompromisne ljude (od zanata). Ako se onaj nekonzumirani izbor ne računa, Galiću će u ovom trećem pokušaju uz daleko veću odlučnost biti itekako potrebna upravo - sreća.

I Dnevnik i Vijesti dana predočili su nam ponovo ozarena lica splitskih političara. Sad će, malo, s desna na lijevo zaokrenut HSLS probati s SDP-om. Do nove prilike, ili, kako reče hadezeovac Zvonimir Puljić, dok Račan izdrži u Banskim dvorima.