Večernji list: 24. 01. 2002.

VLADINI ZAKLJUČCI KOJE JE GLASNOGOVORNICA A. KOLARIĆ DEMANTIRALA IPAK POSTOJE

Ministri moraju prijaviti svoje medijske istupe!

ZAGREB - Vlada je ipak na zatvorenom dijelu sjednice, održane 10. siječnja, donijela zaključke kojima nastoji spriječiti širenje informacija o projektima i planovima svojih ministarstava. Iako je tu informaciju glasnogovornica Vlade Aleksandra Kolarić požurila demantirati, crno na bijelo, na četiri stranice, napisana su različita pravila kojih će se ministri i njima podčinjeni "morati" pridržavati. Ključan za našu priču, odnosno građane, treći je zaključak prvog poglavlja, u kojem se novinarima, a time i građanima, praktički onemogućava pravodobna informacija.

Od ministara se traži da predsjedniku Vlade dostave dvotjedni plan svojih, među ostalim javnih, nastupa, a na temelju toga bit će organizirana dinamika njihovih medijskih istupa. "To uključuje i održavanje press konferencija koje se ubuduće trebaju održavati u suradnji s Uredom za odnose s javnošću", piše u zaključcima koje je potpisao premijer Ivica Račan, a za koje je prije neki dan glasnogovornica Kolarić tvrdila da ne postoje.

Donoseći te zaključke, Vlada je valjda zaboravila na Zakon o informiranju, kao i to da su je na vlast doveli građani kojima sada pokušava uskratiti informaciju, a smetnula je s uma i to kako su prošli njezini prethodnici koji su pokušali slično. Umjesto ciljane šutnje ministara, bivši su dobili lavinu povjerljivih priča koje su mjesecima vrištale s naslovnica dnevnih i tjednih novina. Može li se slično dogoditi i sadašnjima?

Osim zaključka o ponašanju prema medijima, donesen je i niz drugih, primjerice da svi članovi Vlade u javnosti moraju braniti sve odluke Račanova kabineta, bez obzira na to slažu li se s njima ili ne, a isto se tako svi dokumenti moraju pripremiti kao Vladini, a ne nekog ministarstva. Usto, Vladin Ured za odnose s javnošću ministrima će pripremiti podatke kojima se mogu "koristiti u svojim javnim nastupima".

Može se pretpostaviti da će njihovom primjenom početi svojevrsna centralizacija i kontrola javnih istupa, koja će vjerojatno rezultirati uniformiranim istupima članova Vlade, ministara, njihovih zamjenika i pomoćnika te ostalih službenika nižih u državnoj hijerarhiji. No, cijeli sustav mogao bi se Vladi vratiti kao bumerang. (I.K., R.Iv.)