Novi list: 24. 01. 2002.

NASTAVLJEN POSTUPAK PO TUŽBI PREDSJEDNIKA HRVATSKE UDRUGE SUDACA PROTIV NOVINARKE ZBOG KLEVETE

Gredelja brinule reakcije okoline

Prihvaćen prijedlog tužitelja da se kao svjedokinja pozove bjelovarska županijska državna odvjetnica Branka Merzić

ZAGREB - Saslušanjem predsjednika Hrvatske udruge sudaca Vladimira Gredelja jučer je pred vijećem Općinskog suda u Zagrebu kojim predsjeda sutkinja Ivana Kršul nastavljen postupak u kojem Gredelj tuži novinarku Hine Gordanu Grbić zbog klevete. Gredelj je novinarku tužio zbog tekstova objavljenih u “Novom listu” i “Republici”.

Tužitelj tvrdi da ga je Gordana Grbić neistinitim tvrdnjama oklevetala te predlaže sudu da je nakon okončanja rasprave proglasi krivom i osudi po zakonu te da se presuda potom u cijelosti, o trošku okrivljene, objavi u tisku, radiju i televiziji.

- Iako sam javna osoba i po tome dužan trpjeti određene vrijednosne sudove medija i javnosti, smatram da je kažnjivo iznositi neistine. Zato sam odlučio zaštititi svoj dignitet pred ovim sudom. Sve tvrdnje su neistinite što će se, nadam se, utvrditi u ovom postupku. Ovako iznesene tvrdnje su meni i mojoj obitelji prouzročile niz neugodnosti. Reakcije okoline bile su užasne, kazao je Gredelj koji se potom osvrnuo na sva tri, po njemu, sporna navoda.

Tako je u vezi s prvom tvrdnjom rekao kako je Državno odvjetništvo radilo na provjeri navoda kaznene prijave koja je odbačena. Gredelj je, također, kazao kako nije točno da se nije oglasio nakon izbora sudaca Ustavnog suda.

- Moj protest je bio jedan od rijetkih - rekao je. Što se pak tiče treće tvrdnje, kazao je kako je predmet koji se u njoj spominje u fazi žalbe tužilaštva na Vrhovnom sudu. Dodao je kako nije točno da se istraga nastavlja, jer nije niti započela. Potom je predložio da se kao svjedokinja pozove bjelovarska županijska državna odvjetnica Branka Merzić.

- Smatram da će državna odvjetnica potvrditi da tako nešto nikad nije rekla tuženoj, jer da je tako nešto rekla, značilo bi da ne zna svoj posao, zaključio je Gredelj.

Punomoćenik Gordane Grbić, odvjetnik Marijan Svedrović pitao je Gredelja tko je podnio kaznenu prijavu protiv njega, kada i za koje djelo, kada je prijava odbačena, prije ili poslije objave tekstova, koje je radnje poduzelo tužilaštvo u Bjelovaru te kada je reagirao na izbor sudaca za Ustavni sud.

Gredelj je odgovorio da je tužbu protiv njega podnio Mladen Lončar i to prije nego što su tekstovi objavljeni te kako ne zna za koje djelo. Rekao je i kako ne zna kada je ta prijava odbačena, prije ili nakon što su tekstovi objavljeni, kako ne zna koje je radnje poduzelo tužilaštvo u Bjelovaru te da je na izbor Ustavnih sudaca reagirao nekoliko dana nakon toga.

Nakon toga Svedrović je sutkinji Kršul predao četiri dokumenta: Kaznenu prijavu direktora tvrtke “Gumitehnika” Mladena Lončara protiv Gredelja od 6. travnja 2000., Podnesak ODO Bjelovar od 15. prosinca 2000. kojim obavještava Državno odvjetništvo kako je zaprimljena kaznena prijava protiv Gredelja i da prema njoj nema mjestu njenom odbačaju, Podnesak tadašnje bjelovarske općinske državne odvjetnice Branke Merzić policiji kojim traži da se prikupe obavijesti u vezi s kaznenom prijavom za zloporabu položaja i ovlasti protiv Gredelja te Rješenje o odbačaju kaznene prijave protiv Gredelja od 19. siječnja 2001.

Suđenje se nastavlja 1. ožujka kada bi se pred sudom trebala pojaviti Branka Merzić.

V. CVOK