Vjesnik: 25. 01. 2002.

Ne dogovore li se entiteti, Petritsch bi mogao nametnuti ustavna rješenja

Provođenje ustavne odluke o konstitutivnosti naroda ključni uvjet za primanje BiH u Vijeće Europe / To je presudno i za izradu novog izbornog zakona prije izbora u listopadu

SARAJEVO, 24. siječnja (Od Vjesnikova dopisnika) - Glasnogovornik Petritschevog ureda Kevin Sullivan upozorio je u četvrtak u Sarajevu da bi odgađanje provedbe odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda na cijelom teritoriju zemlje moglo imati utjecaja na odluku o konačnom prijemu Bosne i Hercegovine u Vijeće Europe!

Podsjetimo, Parlamentarna skupština Vijeća Europe na svom je siječanjskom zasjedanju preporučila Ministarskom odboru Vijeća prijem BiH u najstariju europsku instituciju. To se smatra ključnim korakom, ali BiH još mora ispuniti uvjete koji su pred nju postavljeni.

Igor Gaon, šef bosansko-hercegovačke misije pri Vijeću Europe kaže da je nakon preporuke Parlamentarne skupštine idući korak formiranje radne skupine za izradu rezolucije o prijemu. »To može trajati od jednog do nekoliko mjeseci. Pitanje je hoće li se rezolucija usvojiti konsenzusom odmah, ili će trebati vremena za to. U rezoluciju se mogu unijeti neki od 91 uvjeta koje BiH treba ispuniti, a mogu se stvoriti i posebne obaveze i naglasak staviti na neki detalj koji Vijeće Europe smatra vrlo bitnim«, kaže Gaon.

Očito, za BiH je sada od izuzetnog značaja provedba odluke Ustavnog suda kojom bi Hrvati, Bošnjaci i Srbi trebali postati konstitutivni i imati jednaka prava na cijelom teritoriju zemlje. Provedba te odluke ključna je i za donošenje cjelovitog izbornog zakona, jer bi izbori trebali biti održani početkom listopada.

»Rok za stvarnu provedbu Odluke o konstitutivnosti naroda praktično je određen zakazivanjem izbora. Tu stvari stoje ovako: izbori su u listopadu, a 180 dana prije njihovog održavanja Izborno povjerenstvo mora objaviti da će oni biti održani, što znači da do travnja moramo imati Izborni zakon bez praznina. Nadalje, da bismo imali cjelovit Izborni zakon, najmanje mjesec dana prije objavljivanja izbora moramo imati stvarno provedenu Odluku o konstitutivnosti naroda jer je bez njezine provedbe nemoguće imati cjelovit Izborni zakon«, pojasnila je Alexandra Stiglmayer, glasnogovornica Ureda visokog predstavnika.

Slično tvrdi i predsjedajući Vijeća ministara BiH Zlatko Lagumdžija: »Prioritet vlasti BiH, nakon što je Parlamentarna skupština Vijeća Europe dala preporuku za prijem BiH u ovu instituciju, je implementacija Odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti. Ustrojstvo i pravni okvir BiH više ne zavise od domaćih političkih snaga i trgovina. Sada je to određeno jasnim i preciznim europskim okvirima i normama«.

No, duboke su podjele unutar političke javnosti, ali i entitetskih povjerenstava koja trebaju predložiti amandmane na postojeće ustave. Ključno pitanje je, čini se, način zaštite takozvanih vitalnih nacionalnih interesa, odnosno hoće li u oba entiteta postojati domovi naroda, kao instrument zaštite tih interesa.

Premda u svojim izjavama većina političara iskazuje optimizam, tvrdeći da će Odluka Ustavnog suda biti provedena na vrijeme, nije isključeno niti da rokovi ponovno budu »probijeni«. Stiglmayer je u izjavi za Dnevni avaz kazala da su »otvorene sve opcije« ukoliko do kraja ožujka entitetske skupštine ne provedu Odluku o konstitutivnosti naroda. »U tom slučaju, može se dogoditi da visoki predstavnik nametne ustavna rješenja«.

U nekim anketama, više od dvije trećine građana podržava mogućnost da Petritsch nametne ustavna rješenja. No, to nikako ne bi bila dobra opcija. Petritschev glasnogovornik Sullivan tvrdi da izjava Stiglmayer nije sasvim korektno interpretirana. On je izjavio da Ured visokog predstavnika očekuje od entitetskih parlamenata iskazivanje zrelosti kada je riječ o promjenama ustava vezanim za Odluku Ustavnog suda: »Nije pitanje hoće li ta odluka biti provedena, nego kako će biti implementirana«, kazao je.

Alenko Zornija