Vjesnik: 25. 01. 2002.

Nijedna religija ne može opravdati nasilje nad čovjekom, kazao Papa

Čelnici 12 svjetskih religija molili za mir/ Ivan Pavao II. zauzeo se da prestane svako nasilje osobito ono koje se oslanja na religiju / Neprijateljstva među religijama i ljudima, koji se pozivaju na religiju su nezrela, ocijenio Papa

ZAGREB/ASSISI, 24. siječnja – Na poticaj pape Ivana Pavla II. u Assisiju, gradu svetoga Franje, u četvrtak je održan jedinstven susret Dan molitve za mir u svijetu, na kojemu su sudjelovali predstavnici svih svjetskih religija.

Molitveni susret otvorio je poglavar papa Ivan Pavao II. koji je poručio svim predstavnicima vjerskih zajednica da mole za čovječanstvo da se prepoznaju putevi mira u molitvi, da prestane svako nasilje osobito ono koje se oslanja na religiju.

Dodao je da nijedna religija ne može opravdati nasilje nad čovjekom. U tome, istaknuo je Sveti Otac, moramo slijediti Kristov put da budemo apostoli mira, te pokazati svijetu da u molitvi nitko nema prednost, nego naprotiv pokazati raspoloženje za dijalog, svjesni koliko je potreban mir današnjem svijetu.

Sveti Otac upozorava na neprijateljstva među religijama i ljudima, koji se pozivaju na religiju, smatrajući da je to pozivanje nezrelo i poručivši da nas vjera u Boga poziva da poštujemo osobe, ljude i narode, te tako svladamo sve sukobe i nasilja koja su danas prisutna u svijetu.

Podsjetivši da je taj susret nastavak prvoga takvoga susreta religijskog zajedništva, koji je održanom 1986., Papa je istaknuo da se nijedan narod nije umorio vjerovati u snagu molitve da bi se postigao mir.

Poručivši neka mir zavlada u dušama novih generacija mladih kršćana i vjernika svih religija, da budu hrabri u ostvarenju pravoga mira koji će biti sagrađen na pravdi, ljubavi, istini i milosrđu, Papa je pozvao sve nazočne da otvore svoja srca, poslušaju ljudsku riječ da bi se na takav način mogao postići pravi, istinski mir.

Svoje molitve izrekli su predstavnici svih religija, pravoslavni i anglikanci, crkve reformacijske baštine, predstavnici hindusa, budista, židova, predstavnici islama, te tradicionalnih afričkih i drugih religija.

Nakon zajedničkog susreta, koji se održao ispred bazilike Sv. Franje, predstavnici pojedinih religija, prema svojim vjerskim tradicijama, odvojeno su molili na različitim mjestima u Assisiju.

Sveti je Otac predvodio molitvu za sve kršćane u Donjoj bazilici Sv. Franje. Na tom je skupu Crkvu u Hrvata predstavljao je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zagrebački nadbiskup Josip Bozanić, Crkvu u BiH predstavljao je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

Među vjerskim poglavarima, uz mnogo kardinala, nadbiskupa i biskupa, koje je predvodio Sveti Otac, bilo je deset pravoslavnih patrijarha, među kojima mitropolit Pitrim, izaslanik ruskog patrijarha Alekseja II., carigradski patrijarh Bartolomej, predstavnik Srpske pravoslavne crkve mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan Pavlović, islamski vjerski vođa u BiH veliki muftija Mustafa Cerić, židovski rabini, hinduisti i predstavnici tridesetak kršćanskih crkava.(H)