Večernji list: 25. 01. 2002.

SVAĐA U GRADSKOM POGLAVARSTVU IZMEĐU SDP-a i HNS-a

Na pomolu raspad koalicije u Zagrebu

Čačićev spot i izjava o korupciji razbjesnila Bandića

Koalicija HNS-a i SDP-a u Zagrebačkom poglavarstvu broji posljednje dane, ako je suditi po lavini žuči koju su pokrenula novinarska pitanja nakon završetka sjednice. Povod je bilo traženje komentara na izjavu ministra Radimira Čačića, koji je rekao da stambeno poticana gradnja u Zagrebu sporo ide zbog korupcije u gradskoj upravi, za što je krivo Poglavarstvo, odnosno HNS i SDP. Prvo je Alenka Košiša Čičin-Šain, HNS-ova članica Poglavarstva za izgradnju grada, rekla da ministrova izjava nije dobro interpretirana.

- Grad je velik i problemi s gruntovnicom neriješeni su. Ako se nađe sluha za rješavanje imovinskopravnih odnosa kod zemljišta za poticanu gradnju, kao što je to bio slučaj pri rješavanju imovinskopravnih odnosa na zemljištu za pročišćivač, kad su se službe angažirale za rad izvan radnog vremena, birokratske prepreke bit će manje - odgovorila je A. Košiša Čičin-Šain.

Bandić ne vjeruje

Gradonačelnik u ostavci Milan Bandić bio je odrješitiji.

- Ne mogu vjerovati da je ministar to rekao! Ako je to ipak točno, očekujem da do kraja tjedna iziđe s podacima. Ni od jednog pročelnika nisam dobio izvještaj o mitu, korupciji ili bahatosti u gradskoj upravi. U svojim smo projektima na prvo mjesto istakli upravu u funkciji građana i prvi smo donijeli pravilnik o vrednovanju rada i kodeks ponašanja zaposlenika gradske uprave. Nećemo šutke prijeći preko ovoga, dosta je neargumentiranih optužbi na rad gradonačelnika i Gradskog poglavarstva, od kaosa do mita i korupcije. To ćemo raščistiti ili nećemo delati više! Pričekat ću konac tjedna i, ponavljam, ako je ta izjava točna, očekujem dokaze. Ne dobijem li ih, osobno ću to tražiti od ministra. Nećemo sve rješavati u vlastitom mandatu, vlast možemo izgubiti, ali obraz nikako - žestio se Bandić.

Atmosferu je usijalo pitanje o terminu koji se koristi u TV spotu za stambeno poticanu gradnju - koalicijsko Poglavarstvo. Tajnik Poglavarstva Vidoje Bulum rekao je da ni u zakonu ni u poslovniku ne postoji takav termin, već je riječ o Poglavarstvu grada Zagreba, a ovo je slobodna interpretacija.

- Postoji li akt koji zabranjuje taj termin? - ubacila se Košiša Čičin-Šain, na što su skočili esdepeovci uglas tumačeći da je Poglavarstvo iskorišteno za stranačku promidžbu, jer u spotu se vrte slike isključivo haenesovaca. Nadglasao ih je Bandić.

- Ne znam ništa o tom spotu iako još zastupam grad! Grad nije platio taj spot u kojem se spominje Poglavarstvo, ja nisam ništa potpisao. Neargumentirano baratati brojkama neozbiljno je. Ili je to nečiji tajni plan ili nečiji projekt mimo gradonačelnika i Grada. Ako je tako, to treba reći - Bandić je naglašavao svaku riječ. Za idući tjedan naredio je da se pripreme podaci o tome što je sve Zagreb učinio za Vladin pojekt poticane stanogradnje.

U POS-u samo HNS-ovi uredi

Haenesovac zadužen za upravljanje gradskom imovinom Srećko Ferenčak kazao je da je spot radilo Ministarstvo obnove te optužio bivše Poglavarstvo da u godinu i pol dana nije uopće pokretalo projekt POS-a.

- Javilo se petstotinjak ljudi, a tek kad smo mi došli, krenulo se, pa je sada oko 5500 Zagrepčana prijavljeno za te stanove - siktao je Ferenčak, izazvavši inače staloženog pročelnika za financije, esdepeovca Slavka Kojića:

- A zašto se u istom spotu spominje samo "Vlada", koja je također koalicijska? Ne kaže se "koalicijska vlada" - vikao je Kojić.

SDP-ova članica zadužena za imovinskopravne poslove Blanka Sunara pridružila se optužbama, kazavši da se u spotu spominju uredi koji sudjeluju na projektu POS-a, ali ne svi, već samo oni koje drži HNS. Narodnjaci, pomalo nespremni za otvorene napade socijaldemokrata, nisu na to ništa odgovorili. Ministar Čačić opovrgnuo je jučer navode po kojima je rekao da je zagrebačko Gradsko poglavarstvo korumpirano. "Izjavio sam da je korumpirana birokracija, a ne Gradsko poglavarstvo, izjavio je Čačić za Hinu.

Romana Kovačević