Vjesnik: 26. 01. 2002.

Mesića su gotovo zatajili

BRANKO VUKŠIĆ

Neki drugovi i neke pojave... Pamtite li tu vrstu socrealističkog verbalnog žongliranja? Ono se upotrebljavalo, obavezno u povišenom tonu, kada je govornik htio ostaviti dojam beskompromisnog borca i nikoga od svojih drugova ili - čak - protivnika imenom prozvati i(li) povrijediti. Nikom se, je l", ne zameriti a svima sve reči. Na ona preddemokratska vremena podsjetio me jučer predsjednik Sabora, ovaj puta primarno u ulozi predsjednika HSS-a, Zlatko Tomčić, koji je poručio javnosti, neznanim partnerima i neistomišljenicima, da HSS nije zadovoljan načinom na koji Vlada donosi odluke, niti je zadovoljan suradnjom među strankama petorke. Uostalom, čulo se na kraju izvještaja CCN-ovih Vijesti dana, HSS ima znatno veće ambicije nego što pokazuje njegovo trenutno mjesto i položaj na hrvatskoj političkoj pozornici.

A što znači? Kome se Tomčić, zapravo, obraća?

Eeee, nije to Tomčić želio razjasniti, prije nego o stanju u vladajućoj koaliciji raspravi sa svojim stranačkim kolegama u subotu na Izvještajnoj skupštini. I nakon toga će, valjda, Tomčić reći popu pop a bobu bob. Čemu onda uopće potreba za obraćanjem novinarima, odnosno javnosti? Čemu hop prije skoka? Zbog dojma i potrebe da se govori i onda kada se nema što, ne može ili ne smije govoriti. Ako je već konstatirao da suradnja stranaka petorke nije dobra, Tomčić je trebao biti konkretniji te imenovati krivce i pobrojati posljedice nesuradnje koje ugrožavaju funkcioniranje države. Naravno, i loše upućeni mogu nazrijeti da je naoko šifrirani istup bio upozorenje da će Tomčić svoj HSS uskoro skrenuti na Budišin put. A vodu, naravno, na svoj mlin. Najava je to svojevrsnog pregrupiranja unutar vladajuće koalicije, odnosno, još jedno upozorenje premijeru Ivici Račanu, kojem će - ako početkom veljače za predsjednika HSLS-a bude izabran Dražen Budiša - šefovanje Vladom biti kao hod na žeravici. Ono što su radili na početku mandata Mesić i Račan - bavili se sami sobom - preuzeli su na svoja leđa Budiša i Tomčić, što će, u konačnici, glasači valorizirati na izborima.

Nekoliko puta sam, bez osobita interesa, priznajem, čuo i pročitao kako je rukometna reprezentacija za natjecanje u Švedskoj spremna kao puška. Od busanja o prsa i gledatelji su počeli neugodno kašljati. I, što se dogodilo na prvoj utakmici Jönköpingu s Jugoslavenima? Prava katastrofa. Izgubili smo s 12 golova razlike. Iako nije blistao svojim komentarima, daleko bolji dojam od rukometaša ostavio je HTV-ovac Drago Ćosić.

Na kojem bi mjestu Dnevnik objavio vijest da je Franjo Tuđman, za svoje vladavine, dobio Nagradu Svjetskog foruma? Na prvom. Uz intervju ili kakvu posebnu panegiričnu emisiju. Mesića su gotovo zatajalili. To više nije slučajno.