Vjesnik: 26. 01. 2002.

Odlučivanjem u koalicijskoj vlasti malo je tko zadovoljan

Kandidat za predsjednika HSLS-a Dražen Budiša kaže da je vladajuća ekipa postala koalicija ministara, a ne stranaka, i to s dominacijom jedne stranke / Petorka se ne usuglašava o ključnim odlukama, već smo dovedeni pred svršen čin, upozorava Trconić / S punim nas pravom zovu SDP-ova koalicija, tvrdi Kramarić / Najmanje prigovora iz HNS-a / Predsjednica Glavnog odbora SDP-a Gordana Sobol tvrdi da se petorka usuglašava o svim zakonskim prijedlozima te da SDP nikom ništa ne nameće

ZAGREB, 25. siječnja - Dvogodišnjicu svog druženja na vlasti (koalicijski ugovor o formiranju Vlade i vodstva Zastupničkog doma potpisali su 20. siječnja 2000.), čelnici petorke nisu ni obilježili zajedno. Time su i na simboličnoj ravni potvrdili da u koaliciji, najblaže rečeno, štošta škripi. Škripi u međusobnim odnosima stranačkih lidera, škripi između užeg kabineta Vlade i Vlade u cjelini, škripi na relaciji Vlada - članice koalicije, Vlada - Sabor...

Neki će od vladajućih, poput Zlatka Kramarića, cinično primjetiti da je petočlana ekipa za dvije godine »dogurala« čak dotle da je zovu »SDP-ova koalicija«! I to s punim pravom, dometnut će lider LS-a.

Je li time ubodeno »u sridu«? Ima li kriza političkog odlučivanja u vladajućoj koaliciji rodno tlo u SDP-ovu položaju najjače članice petorke? Nameće li Račanova stranka ostalima svoje projekte i odluke, a od njih samo traži da joj budu politički kišobran pred javnošću? Ili se, pak, za Kramarića kao šefa LS-a, nakon HNS-a najmanje stranke petorke, može reći da je naprosto »pomiješao lončiće« kad inzistira na tome da liberalni »glasić« (četiri zastupnika) vrijedi kao i socijaldemokratska »glasina« (45 zastupnika)?

Činjenica je da načinom odlučivanja u koalicijskoj vlasti nije zadovoljna nijedna stranka, osim SDP-a. Činjenica je i da su neki lideri petorke još prije više od godinu dana tražili da se mijenja koalicijski ugovor, već tada upozoravajući da je koordinacija petorke samo »paravan demokracije«, da ti sastanci služe samo kao pokriće za odluke koje su »negdje drugdje« već donesene. U tome su prednjačili HSLS i Dražen Budiša, ukorak su ih tada pratili i Jakovčićev IDS i Kramarićev LS, da bi u zadnje vrijeme sve glasniji bili i u Tomčićevu HSS-u.

Zanimljivo je da su u kritikama najtiši bili, a i danas su, u najmanjoj stranci petorke: HNS-u. Teško je reći je li to zato što nemaju većih zamjerki ili su se pomirili s tim da je i u koaliciji presudna »matematička demokracija« - imaš onoliko utjecaja kolika ti je snaga u Saboru. Drugi čovjek stranke, Radimir Čačić, podsjetit će ovih dana na to da je HNS imao mnogo primjedbi na koalicijski ugovor prije njegova potpisivanja, ali da većina nije prihvaćena. Danas je, međutim, procjenjuje Čačić, kasno za njegovo drastično mijenjanje.

U SDP-u, naravno, neće ni čuti za prigovore partnera. Predsjednica Glavnog odbora socijaldemokrata Gordana Sobol tvrdi da se petorka usuglašava o svim zakonskim prijedlozima te da SDP nikom ništa ne nameće. Ipak, priznat će, »ne može svaka stranka petorke ostvariti sve što bi htjela«. Zašto? Zato, odgovara Sobol koalicijskim partnerima, »jer je to zakonitost politike«.

Dražen Budiša će ovih dana, nadmećući se s Jozom Radošem za čelno mjesto u HSLS-u, do kraja zaoštriti pitanje političkog odlučivanja u koaliciji. Tvrdi da se postojeći ugovor - koji je ionako previše načelan - i danas krši baš u dijelu koji govori o načinu donošenja odluka. »Koalicija je postala koalicija ministara, a ne stranaka, i to s dominacijom jedne stranke koja, nakon odlaska IDS-a, ima apsolutnu većinu i u Vladi i u Saboru u odnosu na ostale stranke koalicije«, kaže Budiša, slično Kramariću. Najavljuje da će, postane li opet predsjednik HSLS-a, tražiti da sve stranke petorke budu upoznate s planom Vlade prije donošenja važnijih odluka. Predlaže i da tri stranke petorke imaju pravo veta na Vladine odluke u pripremnoj fazi.

I iz HSS-a, treće po snazi karike u vladajućem lancu, »prijete« da će u subotu na svojoj izvještajnoj skupštini »rezolutno zatražiti od premijera i naših partnera da napokon razriješimo problem nefunkcioniranja koalicije«. A bit je tog problema, objasnit će potpredsjednik HSS-a Luka Trconić, u nepostojanju mehanizma odlučivanja. »Prečesto smo dovedeni pred svršen čin, ključne se odluke u pripremnoj fazi ne usuglašavaju, najvažniji zakonski projekti dolaze u Sabor bez konzultacija u petorci«, Trconićevi su prigovori, skoro »u dlaku« isti Kramarićevim i Budišinim. Ali, za raliku od Budiše, HSS zasad ništa konkretno ne predlaže.

Premijer i predsjednik SDP-a Ivica Račan, svjestan toga da neće dugo moći ignorirati sve žešće i izravnije prigovore čak triju koalicijskih partnera, posredno je već najavio da će doći do promjena u koalicijskoj vlasti, i to ne samo personalnih. Čeka se samo za početak veljače zakazan izborni sabor HSLS-a i na njemu gotovo sigurnu Budišinu pobjedu. Prije toga će, najavljuje HSS, premijeru na stol stići i »naši, sasvim precizni zahtjevi«. Bit će to, valjda, dovoljan razlog i da Račan sazove koordinaciju petorke, koja se, inače, već dva mjeseca nije sastala.

Ivka Bačić