Vjesnik: 26. 01. 2002.

Europska policija u BiH test za europske snage

Policajci iz zemalja EU zamijenit će ove godine međunarodne policijske snage UN-a u BiH / Uspješnost zajedničkog djelovanja europskih policajaca bit će i provjera moguće uspješnosti zajedničkog djelovanja europskih vojnika

BRUXELLES, 25. siječnja (Od Vjesnikove dopisnice) - Nova inicijativa Europske Unije za bosanski »laboratorij« mirovnih inicijativa i projekata predstavljati će europske policijske snage.

EU intenzivno pokušava staviti »meso na kosti« - kako eurodiplomati vole reći - koncepta zajedničke sigurnosne i obrambene politike, projekta po kome bi EU postala samostalna u servisiranju sigurnosti, dakako u situacijama »za koje NATO nije zainteresiran«. Namjera država Unije je da u roku od šezdesetak dana na teren može poslati 60.000 vojnika, da jedinice vojski članica budu u stanju uspješno zaokružiti zadatke i učvrstiti mir. Koncept je u fazi razrade i, kako kaže glavni tajnik NATO-a lord George Robertson, suradnja EU i NATO-a pokazala je više napretka u praksi, na terenu u BiH, Makedoniji i Kosovu negoli u kabinetima.

Diplomati se još uvijek natežu kako pomiriti interese Grčke i Turske i omogućiti EU obrani upotrebu nekih NATO-ovih kapaciteta. Nisu riješena ni praktična pitanja kojim će od sadašnjih jedanaest službenih jezika komunicirati Unijine snage, niti je do kraja razrađen način financiranja operacija.

Unutar europskih mirovnih snaga naći će se pet tisuća policajaca. Iskustva mirotvoraca potvrdila su da je u višim fazama operacija stabilizacije mira policija uvijek potrebnija nego klasične vojne snage. One po pravilu odbijaju goniti krijumčare ljudima ili mafiju obrazlažući da je to policijski posao, kao što je policija ta koja će u BiH lokalne kolege »trenirati« vještini smirivanja demonstranata ili lova na lopove.

Policija će na dnevni red doći u skorom velikom pospremanju SFOR-ove misije u BiH, na ljeto, kada se očekuje da će glavninu tereta daljnjeg smirivanja preuzeti EU, a obaveze s vojske mahom prebaciti na policiju.

Ministri vanjskih poslova EU će u ponedjeljak razmotriti osnovne elemente angažmana europske policije. Predviđa se da će u se u BiH poslati 500 Unijinih policajaca koji bi zamijenili UN-ove međunarodne policijske snage (IPTF) s policajcima iz četrdesetak zemalja.

Mandat međunarodne policije istječe s ovom godinom i vrijeme je za razmatranje adekvatne zamjene. Visoki izaslanik za civilnu provedbu Daytona Wolfgang Petritsch neki dan je u Bruxellesu upozorio da je vrijeme za zamjenu sadašnjih snaga sigurnosti novima i da će Unijini ljudi u tome dobiti ključnu ulogu. Drugi je paket problema da se Unija nije dogovorila kako će se policije 15 država uspješno uklopiti u rad europske policije na misiji stabilizacije i očuvanja mira.

Angažman europske policije - pokusnog kunića za europske sigurnosne i obrambene ambicije - presudni je test uspješnosti praktičnog funkcioniranja koncepta europskih snaga za brzo djelovanje. Polože li europski policajci ispit, utrti će put »europskoj vojsci« u postepenom zamjenjivanju NATO-a na mirovnim poslovima na europskom tlu.

Lada Stipić Niseteo