Vjesnik: 26. 01. 2002.

Tomčić: Na lokalnoj razini, gdje su glasači, stranke koalicije su kao rakova djeca

ZAGREB, 25. siječnja - Na Izvještajnoj glavnoj skupštini HSS-a koja se održava u subotu bit ćemo samokritični ali ćemo biti i kritični, ustvrdio je u petak, po završetku zajedničke sjednice Glavnog odbora i Predsjedništva HSS-a predsjednik te stranke Zlatko Tomčić. Prema njegovoj ocjeni atmosfera u stranci je vrlo dobra, a HSS ima znatno veće ambicije nego što to ovoga časa položaj na političkoj sceni pokazuje.

Tomčić je ocijenio da se stranke vladajuće koalicije na lokalnoj razini vladaju kao »rakova djeca«. Izbore nećemo dobiti ni izgubiti na Markovu trgu, dobit ćemo ih ili izgubiti samo gdje su glasači, a tamo nema suradnje među strankama koalicije, izjavio je predsjednik HSS-a.

Tomčić drži da se situacija može popraviti o čemu će, kako je najavio, podrobnije govoriti na Izvještajnoj skupštini. On je ujedno rekao kako s načinom odlučivanja u Vladi nisu zadovoljni, a imaju i konkretne prijedloge u vezi s time, ali će, zbog političke pristojnosti, kako je najavio, o njima najprije razgovarati s koalicijskim partnerima.

»HSS-u je prije svega interes stabilizacija odnosa u ovoj koaliciji«, naglasio je Tomčić i dodao: »HSS želi da ova koalicija opstane ali ne može opstati i nećemo biti zadovoljni ako nastavi s ovakvim načinom rada. Želimo dati doprinos njezinom ozdravljenju i potpunom posvećivanju rješavanju najvažnijih državnih, društvenih i nacionalnih pitanja«.

O mogućem ulasku predstavnika HSS-a u uži kabinet Vlade predsjednik te stranke je ponovio svoje ocjene kako tu nije riječ ni o kakvom ultimatumu nego samo o prijedlogu te da se to može riješiti na taj način, ali i na neki drugi.

Odgovarajući na novinarski upit u vezi s njegovim ocjenama iznesenim u uvodnom izlaganju, kako je politička scena u zemlji nestabilna i polarizirana, predsjednik HSS-a je ponovio kako je Hrvatska kao mala država sve više podijeljena. Kazao je da se HSS ne miri s podjelama na lijevu i desnu opciju. Mi smo premala zemlja, zemlja s lošim gospodarskim i socijalnim odnosima da bi se mogli dozvoliti da kroz ovako stvorene političke podjele kočimo sve pozitivne procese gospodarskih i socijalnih reformi, ističe Tomčić.

Tomčić očekuje kako će Izvještajna skupština usvojiti njegov prijedlog da ova godina za HSS bude izborna godina na svim razinama, od općinskih, gradskih i županijskih organizacija do Glavne izborne skupštine u prosincu slijedeće godine. To znači, kako je objasnio, da se predizborna 2003. u potpunosti oslobodi bilo kakvih unutarstranačkih napetosti i u cijelosti posveti pripremi za parlamentarne izbore. No to vrijedi »samo ako ne budu prijevremeni«.

Marko Barišić