Vjesnik: 27. 01. 2002.

Je li suđenje Slobodanu Miloševiću doista »pred kolapsom«?

Već se neko vrijeme nagađa o tome da haški tužitelji žele u paketu suditi Miloševiću za sve zločine počinjene na Kosovu, u Hrvatskoj i Bosni - umjesto triju odvojenih postupaka

LONDON, 26. siječnja (Od Vjesnikove dopisnice) - »Suđenje Miloševiću zbog ratnih zločina pred kolapsom«, javio je u subotu na naslovnoj stranici londonski list Independent. U članku pod gornjim naslovom list tvrdi da je proces Slobodanu Miloševiću zbog zločinstava na Kosovu »na rubu sloma« zato što bivši suradnici odbijaju svjedočiti protiv njega u Haagu. Suđenje bi trebalo početi 12. veljače, ali, kako iz Beograda javlja suradnica Independenta Vesna Perić Zimonjić, stvari su tako »nesređene«, da su haški istražitelji proteklog tjedna putovali u Beograd »kako bi poduprli optužnicu«.

No usprkos posjeta nekolicini Miloševićevih saveznika u njihovim domovima i zatvorskim ćelijama, haaška ekipa koju predvodi britanski odvjetnik Geoffrey Nice vratila se natrag »praznih ruku«, tvrdi britanski list, pozivajući se na beogradske izvore. Vjerojatno jedino g. Nice znade kako je uspješno obavio svoj posao u Beogradu. No već se neko vrijeme nagađa o tome da Haaški sud želi odgoditi datum početka suđenja Miloševiću za kosovske zločine, te da haaški tužitelji žele jedan proces - za sve zločine počinjene na Kosovu, u Hrvatskoj i Bosni - umjesto tri odvojena postupka. To pak ne mora značiti da je, kako sada tvrdi Independent, suđenje Miloševiću »pred kolapsom«. No moguće je da postoje određene teškoće. Britanski list tako navodi da se suđenje zbog Kosova velikim dijelom oslanja na dokaze koje nisu prikupili istražitelji Haaškog suda, nego zapadni obavještajci na terenu, što je, kako tvrdi britanski list »fundamentalna slabost«. I svjedočenja mnogih kosovskih Albanaca prikupili su, kako se navodi strani obavještajci, no teško je vidjeti zašto neki od Albanaca ne bi sada mogli izravno svjedočiti u Haagu.

Independent navodi da Miloševićevi bivši suradnici odbijaju putovati u Haag kako bi svjedočili protiv svog bivšeg šefa. Srpske vlasti i dalje pak ne žele izručiti Haagu dvojicu važnih Miloševićevih suradnika, Nikolu Šainovića, koji je bio zadužen za snage sigurnosti na Kosovu, te ministra unutrašnjih poslova Vlajka Stoiljkovića, kako to traži istražitelj Nice. UN-ovi istražitelji ispitivali su u zatvorskoj ćeliji u Beogradu šefa Miloševićeve tajne službe Radu Markovića (kome se sudi zbog uloge u atentatu na Vuka Draškovića). Premda Markovićev odvjetnik tvrdi da bi njegov klijent pošao u Haag, beogradski promatrači ne vjeruju da bi on doista svjedočio na način koji bi teretio Miloševića. Florence Hartmann, glasnogovornica haaške tužiteljice Carle del Ponte, zanijekala je da je suđenje Miloševiću zbog Kosova pred slomom. »Mi smo spremni. Mi nemamo nikakav problem s kosovskim slučajem«, izjavila je ona.

Ranije se tvrdilo da će Miloševiću najlakše biti dokazati krivicu na Kosovu, gdje su većinu zločina izvele upravo redovne snage JA - za koje je on, kao državni šef, bio odgovoran. No čini se kako je sada u Haagu počelo prevladavati mišljenje da beogradskom silniku treba suditi u paketu, budući da za Hrvatsku i Bosnu protiv njega postoje obilni dokazi. Haški suci trebali bi u srijedu raspravljati o ujedinjavanju svih optužnica protiv Slobodana Miloševića.

Jasna Zanić Nardini