Slobodna Dalmacija: 28. 01. 2002.

SVE JE SIGURNIJI RASPLET DOGAĐAJA NA IZBORNOM SABORU HSLS-a 2. VELJAČE

Borba za sastav Velikog vijeća

Piše: A. MALENICA

ZAGREB — Na izbornom saboru HSLS-a koji će se održati 2. veljače sudjelovat će između 1000 i 1100 izaslanika. Prema ocjenama istaknutih članova te stranke i onih koji su skloni Budiši, ali i onih koji podržavaju Radoša, očekuje se da bi Budiša mogao dobiti većinsku potporu izaslanika na saboru.

U HSLS-u predviđaju kako na saboru neće biti žestokih rasprava, no da će biti borbe oko sastava Velikog vijeća. Međutim, ako Budiša dobije povjerenje izaslanika, procjenjuju u njegovoj struji, on neće imati većih problema sa stranačkim tijelima pa tako ni s Velikim vijećem.

S druge strane, u Malom vijeću, pored predsjednika stranke i četvorice potpredsjednika, sjedi i osam članova koje imenuje predsjednik stranke. Vrlo je zanimljiv podatak da je Budiša nakon prošlog sabora imenovao u Malo vijeće trojicu kandidata za potpredsjednika stranke koji nisu dobili dovoljan broj glasova, a riječ je o Ivanu Čehoku, Peri Cvjetoviću i Željku Glavanu.

S druge strane, Željko Pavlic, koji također nije dobio dovoljan broj glasova za potpredsjednika stranke, bio je Budišin izbor za predsjednika Velikog vijeća. Možda su i neki od 14 kandidata koji su se prijavili za potpredsjednike stranke za Sabor u veljači računali na to da bi mogli biti imenovani u Malo vijeće od strane novoizabranog predsjednika stranke.

Ministar Goranko Fižulić odustao je od svoje kandidature za potpredsjednika stranke, uz obrazloženje da ima previše obveza. No, s druge strane, Đurđa Adlešić, Branko Levačić, Vilim Herman, Mato Stojanić, Ivan Čehok, Hrvoje Vojković, Darko Tuček, Pero Cvjetović, Ivica Bota, Joško Kontić, Milka Blagdan i Jadranka Katarinčić Škrlj su među istaknutijim kandidatima za to mjesto.

No, zanimljivo je da nijedan aktualni ministar HSLS-a u Vladi nije istaknuo svoju kandidaturu za jedno od čelnih mjesta u stranci.

Uzme li se za usporedbu SDP, onda je takvo ponašanje HSLS-ovih ministara u najmanju ruku čudno. Naime, istaknuti članovi Vlade iz redova SDP-a ujedno su i visokopozicionirani dužnosnici u stranci.