Vjesnik: 28. 01. 2002.

Upitan nastavak suđenja u »slučaju Pakračka Poljana«

Jedan od optuženih, Munib Suljić se prošli tjedan nije pojavio na raspravi u postupku na Općinskom sudu, poslavši liječničku potvrdu da je primljen na odjel psihološke medicine KBC Rebro, uz napomenu - do daljnjeg

ZAGREB, 27. siječnja - Nakon dva mjeseca odgode početka ponovnog suđenja u »slučaju Pakračka Poljana«, za ponedjeljak je zakazana nova rasprava. Na prošloj se nisu pojavili četvrtooptuženi Miro Bajramović i njegov branitelj, odvjetnik Krešmir Krsnik (koji brani u Haagu Mladena Naletilića Tutu, op. a.), kao i odvjetnica Višnja Denški Lasan.

No, upitna je i ova rasprava. Naime, jedan od optuženih je i Munib Suljić, koji se pak prošli tjedan nije pojavio na raspravi u postupku na Općinskom sudu, poslavši liječničku potvrdu da je 17. siječnja primljen na odjel psihološke medicine KBC Rebro, uz napomenu - do daljnjeg.

Možda se Suljić ipak odazove na ovu raspravu, jer, prema nekim »očevicima« viđen je ovih dana u gradu, a i isti dan nakon rasprave na kojoj nije bio zbog bolesti i liječenja. Naime, nakon što su u novinama pročitali o odgodi rasprave, čitatelji su iz Kranjčevićeve nazvali u redakciju novinara Željka Peratovića da su Suljića vidjeli ispred kafića »Astec«. Zvala je i čitateljica koja je Suljića vidjela u Ilici prilikom useljavanja u stan.

Nakon što je i sutkinja Lidjija Vidjak, koja vodi postupak na Općinskom sudu, o tome obaviještena, rekla je da će zatražiti novo psihijatrijsko vještačenje Suljića, kao i provjeru dostavljene medicinske dokumentacije.

Kada je pak novinar »Vjesnika« nazvao Odjel gdje je Suljić navodno na hospitalizaciji, upitavši može li mu potvrditi tu informaciju, liječnik je odgovorio da takve podatke ne može davati, jer je to profesionalna tajna.

Inače, u ovom su ponovljenom postupku u »slučaju Pakračke Poljane«, koji na Županijskom sudu vodi sutkinja Rajka Tomerlin Almer, optuženi i Igor Mikola, Siniša Rimac i Branko Šarić. Petorica optuženih poznati su kao »merčepovci«, pripadnici rezervnog sastava MUP-a, jedinice kojom je početkom Domovinskog rata zapovjedao Tomislav Merčep.

Prema navodima optužnice županijskog državnog odvjetništva, Suljiću, Mikoli i Rimcu se sudi za ubojstvo Aleksandra Antića, počinjeno 1991. godine na području Pakraca. Tijelo ubijenog do danas nije nađeno. Bajramoviću, Mikoli i Šariću se sudi za nezakonito lišavanje slobode i iznudu nad Milošem Ivoševićem, Radom Pajićem i Markom Grujićem, koji su odvedeni iz Zagreba u listopadu 1991. godine u Pakračku Poljanu, gdje su ih ubile nepoznate osobe.

Mladen Bokulić i Jasminka Ivančić