Vjesnik: 28. 01. 2002.

Svaka od zemalja iz čekaonice vrednovat će se prema vlastitim dosezima

BRUXELLES, 27. siječnja (Od Vjesnikove dopisnice) - Barcelonski će proljetni sastanak na vrhu biti prilično posjećen. EU namjerava na prvi dan sastanka u ožujku pozvati šefove država, ministre vanjskih poslova i gospodarstva kandidatskih zemalja, što je samo mali dio čvrstih namjera španjolskog predsjedanja Unijom da održi ritam priprema za proširenje i da ga ubrza.

Proširenje je jedna od točaka dnevnog reda prvoga ovogodišnjeg zasjedanja Ministarskog vijeća. Šefovi diplomacija namjeravaju ponoviti da će svaku od zemalja iz čekaonice vrednovati prema vlastitim dosezima, a predsjedništvo će pokušati ispuniti sva obećanja iz pregovaračkog plana.

U srijedu će Europska komisija službeno izaći s prijedlogom zajedničkog EU stava u pregovorima za poljoprivredu. Budući da je riječ o osjetljivom, ekonomski i politički, području, detalji Komisijina stava nisu izazvali pljesak. Komisija, naime, smatra da će nove članice Unije trebati čekati cijelo desetljeće prije nego što se potpuno uključe u sustav financiranja poljoprivrede. Kandidati su već poručili da će - udruženi - pokušavati ublažiti Unijin prijedlog da će se izravna davanja Unije poljoprivrednicima novih članica potpuno realizirati tek nakon deset godina staža u Uniji.

Kandidatske su zemlje obećale zbijanje u interesni blok iako sumnjičavci upozoravaju da će i u toj skupini prevladati nacionalni ispred zajedničkih interesa - u čemu Unija vidi pregovaračku prigodu da bude po njenome.

Ministri vanjskih poslova pretrest će španjolski program rada i tu nitko ne očekuje uzbuđenja, jer šefovi diplomacija čitaju kraće govore i sve se svodi na podršku i, eventualno, neku sugestiju ili obećanje. Stoga novinari nestrpljivo čekaju debi Silvija Berlusconija u ulozi privremenog ministra vanjskih poslova, u nadi da će Talijan unijeti nešto živosti u rutinu bude li dovoljno inspiriran za - zanovijetanje.

Hrvatska - zaboravljena za ministre

U bloku »zapadnog Balkana« ništa novoga. Problemi su se preselili južnije, ali se sudjelovanje u radu Ministarskog vijeća novog koordinatora Pakta o stabilnosti i novog upravitelja Kosova smatra prigodom za razmjenu svježih informacija. Tirana će znati hoće li otpočeti dugo očekivani i obećavani pregovori s EU-om o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Hrvatska je za ministre zaboravljena i s njom će se Ministarsko vijeće pozabaviti na skupu u veljači zbog redovnog sastanka ministarske trojke s hrvatskim ministrom vanjskih poslova. Španjolsko je predsjedništvo ubacilo sastanak s Toninom Piculom kako bi odradilo obvezu iz ugovora o političkom dijalogu prije nego što se na red dođu - budućnost federacije Srbija - Crna Gora, nespremnost Kosovara da izaberu predsjednika, krhko stanje u Makedoniji, budućnost mira u BiH.

Lada Stipić Niseteo