Vjesnik: 29. 01. 2002.

Ima li pilota u avionu

Budiša je dijelom u pravu. I Vesna Pusić i Tomčić. Sigurno i Račan. I Kramarić. S druge strane Sanader i Đapić i Granić. Svi su u pravu. Toliko pameti, a Hrvatska je i dalje na rezervnom kolosijeku za Europu

ANDREA LATINOVIĆ

Opet Vlada nema sreće sa svojim zakonskim prijedlozima koje šalje u zgradu na drugoj strani Markova trga, onu saborsku. Tako su prošloga tjedna uvaženi zastupnici jasno i glasno odbrusili Račanu i njegovoj ekipi da neće podržati prijedlog kojim se traži zabrana klađenja na domaći nogomet. Odbili su prihvatiti i zabranu organiziranja nagradnih igara u medijima. »Samo je u socijalizmu medijima bilo zabranjeno priređivati igre na sreću«, komentirao je Kajin.

U pravu je i Mate Granić kad kaže da su to zapravo »političke odredbe« i da bi se, ima li doista korupcije u kladionicama, time moralo baviti pravosuđe. I da će zabranom klađenja profitirati najviše Hrvatska lutrija. Čak je i samozatajni Budiša taj Vladin prijedlog nediplomatski nazvao »idiotskom zabranom«.

U redu je da Vlada želi istjerati vraga iz sumnjivog biznisa sportskih kladionica, ali mora li zato oduzimati pravo na zabavu cijeloj naciji? Zar zbog jednoga (ime mu znamo!), ili možda nekoliko njih kojima želi dati lekciju, treba lišiti gušta klađenja desetine tisuća ljubitelja nogometa?

Vlada je, dakle, opet primijenila načelo gordijskog čvora. Ni Aleksandar Makedonski nije znao raspetljati čvor pa ga je, kao pragmatičar koji nema mnogo vremena - jer mora osvojiti cijeli svijet - jednostavno presjekao mačem. I riješio problem. Tako i Vlada - kad već ne može riješiti problem s onim s kojim bi htjela, »namlati« sve, i koje treba i koje ne treba.

Nakon tolikih gafova i čudnih prijedloga koji nam dolaze iz Banskih dvora, nameće se logično pitanje: ima li uopće pilota u Vladinom avionu? Ako ga i ima, komande su mu opasno raštimane, svako krilo vuče na svoju stranu, a takav avion nije baš perspektivan.

U Saboru je prošlog tjedna bilo prilično mirno. Kao da su svi zastupnici začarani, pa nije bilo ni žešćih rasprava niti većih prepucavanja. Bez senzacija. Standardno, opomene su dobili zastupnici koji su na njih gotovo pretplaćeni. Sabornici su iznova korigirali popis državnih blagdana, pa će Sveta tri kralja opet biti neradni dan. Tko zna, možda će i ta izmjena izmjene u dogledno vrijeme biti izmijenjena nekom novom izmjenom...

Hrvatska je u gospodarskoj i socijalnoj krizi kao i na početku mandata aktualne vlasti, rekao je neki dan Dražen Budiša. Možda malo pesimistična, ali ne previše pogrešna dijagnoza. Budiša je zacijelo u pravu, no nije postavio sljedeće pitanje: koliko je sam pridonio tome da je Hrvatska i danas u slijepoj ulici u mnogočemu?

Umjesto što su se svađali i mučili javnost međusobnim obračunima i pitanjima koja su trebali riješiti još dok su se dogovarali o zajedničkoj suradnji i sklapali koalicijske ugovore, vlastodršci su trebali djelovati. Raditi. Rintati. Delati. Šljakati. Nuditi vizije. Perspektivu. Nadu za sve koji se osjećaju poniženima, siromašnima, zapostavljenima, obespravljenima i pokradenima. Mladima koji masovno bježe iz države s ciljem da se u nju nikad više ne vrate, jer se njihova pamet i kreativnost ovdje neće cijeniti. Vratiti umirovljenicima ono što im je šakom i kapom prije dvije godine obećavano. A ne ih sad uvjeravati da ipak bolje žive. Dati nadu ljudima srednje dobi koji su ostali na cesti i ne vjeruju da će ikad više dobiti novu šansu za posao, a takvih je puna burza rada. Svima bez krova nad glavom, bez imovine, novca i dostojanstva. Takvih je najviše.

I zato je Budiša samo dijelom u pravu. I Vesna Pusić je u pravu. I Tomčić. Sigurno i Račan. I Kramarić. S druge strane i Sanader. I Đapić. I Granić. I svi oni u političkom ringu, bili na vlasti sad ili prije, kojih su pune novine, svi su oni u pravu. Toliko pameti na sve strane, a Hrvatska je i dalje na rezervnom kolosijeku za Europu!

I predsjednik Mesić je u pravu kad poručuje novinarima da »ne zloupotrebljavaju riječi, jer su one ubojito oružje«, nego da ih upotrebljavaju »u interesu i službi istine i demokracije«. Bravo, Predsjedniče. Recite to i svima u ringu koji udaraju gadno ispod pojasa.