Vjesnik: 29. 01. 2002.

Provjera 200 humanitarnih organizacija u BiH

Istraga o sumnjivim tokovima novca čije se porijeklo može povezati s pranjem novca i djelovanjem međunarodnih terorističkih skupina

SARAJEVO, 28. siječnja - Nakon navoda sarajevskog tiska po kojima Stabilizacijske snage i druge međunarodne organizacije u Bosni i Hercegovini provjeravaju bankovne račune oko 200 humanitarnih organizacija u ovoj zemlji zbog sumnje da je djelatnost nekih od njih bila paravan za pranje novca te da je taj novac korišten za financiranje terorističkih djelatnosti, i premijer Federacije BiH Alija Behmen potvrdio je da su lokalne vlasti uključene u tu istragu. On je u izjavi za Dnevni avaz rekao da je počela istraga o sumnjivim tokovima novca, čije porijeklo se može povezati s djelovanjem međunarodnih terorističkih skupina.

»Poznato je da se, zbog neuređenosti sustava i kontrola, u BiH mogao unijeti sumnjivi kapital i mi to želimo ispitati. Istražne radnje su počele, no bez konkretnih dokaza, u ovome trenutku još preuranjeno govoriti o tome djeluju li na ovim prostorima tvrtke ili organizacije koje se mogu povezati s novcem koji, između ostaloga, služi i za financiranje terorističkih organizacija«, kaže Behmen.

Pod posebnu lupu istražitelja doći će najmanje dvije banke u BiH, te pojedine turističke agencije i humanitarne organizacije, a istrage se neće ograničiti samo na Federaciju BiH, već na cijelu državu.

Bosna i Hercegovina dugo godina nije imala nikakve zakone koji bi sprječavali pranje novca, a bivši premijer Edhem Bičakčić čak je imao ideju po kojoj bi sav novac koji dođe u zemlju u obliku stranih ulaganja bio »legaliziran«. Posebna je priča zakonodavstvo u oblasti humanitarnog rada, koje je otvaralo mogućnost za brojne makinacije. Tvrdi se da je od stotina humanitarnih organizacija koje su tijekom ili nakon rata djelovale u BiH veliki broj njih bio paravan za obavještajni rad, vjersku indoktrinaciju lokalnog puka i slično, a nakon 11. rujna aktualizirane su sumnje o povezanosti nekih od tih organizacija sa svjetskim terorističkim mrežama.

Dosta se pisalo o tome da je preko TWRA (Agencija za pomoć muslimanima Trećeg svijeta) i sam Osama bin Laden financirao borbu muslimana u BiH. Posebno je zanimljivo da je SFOR 26. rujna prošle godine upao u prostorije Visokog saudijskog komiteta u BiH na Ilidži, očito zbog sumnji u povezanost te humanitarne organizacije s terorističkim djelatnostima. Tom prilikom zaplijenjena je veća količina dokumentacije, no o rezultatima istrage međunarodni službenici nisu spremni govoriti. Amerikanci su, uostalom, i na nedavnom primjeru »alžirske skupine« pokazali da baš i nisu spremni dijeliti obavještajne podatke.

Većina osoba uhićenih u protekla četiri i pol mjeseca u okviru antiterorističke kampanje, uključujući i većinu članova spomenute »alžirske skupine«, formalno je radila u humanitarnim organizacijama. Javno su izrečene optužbe za još najmanje dvije islamske humanitarne organizacije, vezano za njihovu moguću povezanost s teroristima. Riječ je o Muwafaqu i Mercy Internationalu. U jednom intervjuu iz 1996., Osama bin Laden naveo je upravo Muwafaqov ured u Zagrebu kao jednu od organizacija koje podržava, ali kasnije istrage nisu potvrdile takvu njegovu tvrdnju, a organizacija je čak dobila jedan sudski spor protiv novina koje su je povezivale s teroristima.

U svakom slučaju, popisi humanitarnih organizacija u BiH, posebno onih islamskih, temeljito se »pročešljavaju«, kao i njihove financijske transakcije u posljednjih nekoliko godina. O dosadašnjim rezultatima istrage, međutim, nitko službeno ne želi govoriti.

Alenko Zornija