Novi list: 29. 01. 2002.

TUĐMANOV SAVJETNIK STJEPAN HERCEG U LISTOPADU 1991. USTANOVIO JE DA SU TOČNE TVRDNJE O NESTANCIMA SRBA U SISKU

Tuđman je znao za detalje o likvidacijama Srba u Sisku 1991.

“Postoje sigurni podaci o nezakonitim uhićenjima mirnih građana srpske nacionalnosti, koji se odvode i za koje nitko ne zna jesu li živi ili mrtvi”, napisao je Tuđmanu 2. listopada 1991. njegov savjetnik Stjepan Herceg

Piše: Boris PAVELIĆ

ZAGREB - Predsjednik Tuđman znao je detalje o likvidacijama Srba 1991. u Sisku, kao i nevoljkosti policije da ih ispita, proizlazi iz “Izvještaja predsjedniku Republike” koji mu je 2. listopada 1991. uputio njegov tadašnji savjetnik Stjepan Herceg.

“Postoje sigurni podaci o nezakonitim uhićenjima mirnih građana srpske nacionalnosti, koji se odvode i za koje nitko ne zna jesu li živi ili mrivi”, piše u kratkom, ali sadržajnom izvještaju kojemu je priloženo i izvješće upućeno šefu Službe za zaštitu ustavnog poretka (SZUP) Josipu Manoliću.

Herceg nastavlja: “Na groblju u Sisku pokopani su ubijeni članovi obitelji Vila, što je bila odmazda zbog fizičkog sukoba jednog od članova obitelji s gardistom u gostionici. Svi su pokopani bez znanja građana, postoje obdukcijski zapisnici, a obducent predočava dokaze o 16 pokojnih”.

Herceg je, kako stoji u izvještaju, u Sisku osobno razgovarao s gardistima, članovima obitelji nestalih i patologom koji je obducirao tijela žrtava.

U dijelu izvještaja koji je dostavio i Manoliću i Tuđmanu, Herceg je potanko opisao nestanak Dragana Rajšića, koji mu je opisala Rajšićeva supruga Nevenka. Po njezinu iskazu, Rajšića su 26. kolovoza 1991. uhitili gardisti, i od tada više ga nitko nije vidio. Herceg navodi i imena ljudi koji su navodno mogli znati tko je uhitio i odveo Rajšića.

Herceg opisuje i ubojstvo Željka Vile i cijele njegove obitelji koja je, navodno, pobijena zato što je Željko 25. kolovoza 1991. jednoga gardista u tuči ranio nožem.

Herceg je razgovarao i sa sisačkim patologom Stevom Kovačevićem, koji je obducirao tijela članova obitelji Vila: “Iz razgovora s obducentom dr. Stevom Kovačevićem saznao sam, da je on u proteklom vremenu od kolovoza i rujna 1991. obducirao leševe 16 izvan borbe ubijenih osoba koje su identificirane”.

Tuđmanov savjetnik navodi i ovo: “Osim Dragana Rajšića u Sisku se bilježi nestanak pod sličnim okolnostima Branka Dabića 15. rujna 1991., Petra Pajagića 20. rujna 1991. i Branka Lukača”.

Herceg je u Sisku razgovarao i s gardistima. “Posjetio sam zapovjedništvo ZNG-a, ali prisutni gardisti i njihovi zapovjednici nisu dali nikakve podatke - imam utisak da ne žele govoriti jedan pred drugim, i da bi se u nastavku vremena željeni podaci o počiniteljima zlodjela mogli pribaviti pojedinačnim razgovorima i kontaktima. Većina mojih sugovornika aludira na bivši regionalni krizni štab, oca i sina Bobetko kao osobe pod čijim okriljem su se događaji odvijali”.

“Ukoliko ste suglasni, predlažem nastavak rada u svim ovim predmetima radi otkrivanja počinitelja uz moj osobni angažman, u tom pravcu očekujem upute”, zaključio je svoj izvještaj predsjedniku Tuđmanu i SZUP-u savjetnik Herceg.

Naš list doznaje da je ured Državnoga odvjetnika Radovana Ortynskog nedavno dobio Hercegov izvještaj.